OROSZVILAG.HU


Budapesten tárgyalt Azarov 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2013-03-29 14:54:47  |  
Oroszvilag.hu

Budapesten tárgyalt Azarov 

"Félszavakból is értjük egymást"

 Budapesten tárgyalt Azarov 

 

Március 28-án Budapesten tett látogatást Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök.

Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentette, az elmúlt napok ciprusi eseményei is világossá teszik, hogy Magyarország túlságosan egyoldalú, Nyugat-Európába irányuló külkereskedelmet folytat, ami korlátot is jelent számunkra, miközben nem használja ki a keleti kereskedelem lehetőségeit.

„Magyarország komoly lehetőséget lát Ukrajnában” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Ukrajna egy jövőbeni komoly gazdasági növekedés lehetőségével rendelkező ország. "Tisztában vagyunk Ukrajna súlyával" - mondta a kormányfő. Hozzátette, reméli, az ukrán tőke nagyobb súllyal jelenik meg Magyarországon. A jövőben szélesedik a magyar-ukrán kulturális együttműködés, és lehetséges egy ösztöndíjprogram kidolgozása is. Orbán megjegyezte, mi az ukránokkal "félszavakból is értjük egymást", mivel történelmünk sok tekintetben hasonló. 

Azarov miniszterelnök az energetikai együttműködés fontosságát hangsúlyozta: Magyarország segítségével lehetővé válik, hogy Ukrajna nyugatról importáljon gázt. Egyelőre évi 2 milliárd köbméterről van szó, de ez a jövőben akár 10 milliárd köbméterre is emelkedhet – mondta Azarov.

Azarov Budapesten találkozott Áder János köztársasági elnökkel is.  Tárgyalásaik során a Felső-Tisza vidéki árvízek megelőzésének fontosságáról beszéltek.

 

 

(orbanviktor.hu, regnum.ru, kmu.gov.ua) 

 

Cimkék: Azarov, Orbán Viktor, magyar-ukrán kapcsolatok
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat