OROSZVILAG.HU


"Jamal - Európa 2" gázvezeték

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2013-04-05 10:40:41  |  
Gyóni Gábor

"Jamal - Európa 2" gázvezeték

Új vezeték Ukrajna megkerülésével. Mi lesz a Déli Áramlattal?

 "Jamal - Európa 2" gázvezeték

 

Április 3-án Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozót folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezetőjével, melynek során kijelentette, hogy ideje visszatérni a „Jamal – Európa 2” gázvezeték tervéhez. A jelenleg üzemelő, évi mintegy 30 milliárd  köbméter kapacitású „Jamal – Európa” gázvezeték Belaruszon és Lengyelországon át halad Németországba. A tervezett „Jamal – Európa 2” vezeték szintén Belaruszon át érkezne Lengyelországba, majd onnan délre fordulva Szlovákiába és Magyarországra haladna (Putyin mindenesetre a „Jamal – Európa 2” vezeték megépítésének szükségességét azzal indokolta, hogy megbízhatóbbá váljon a Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra történő gázszállítás).

Miller emlékeztetett, hogy a belorusz gázszállítási rendszer már a Gazprom tulajdonában van, s a belorusz kapacitások bővítése a legkifizetődőbb a Gazprom számára. Egy újabb, Ukrajnát elkerülő gázvezeték valósulhat meg tehát a jövőben.

Szergej Lebeckij professzor szerint a Gazprom számára jó döntés a „Jamal – Európa 2” gázvezeték megépítése. Ez sokkal kifizetődőbb, mint a Fekete-tengeren áthaladó „Déli Áramlat” gázvezeték, amely, meglehet, meg sem épül majd. Figyelembe véve még a lengyelországi, ukrajnai palagázkészleteket, ezek kitermelése a jövőben olcsóbb lehet, mint a Gazpromtól importálni, az idő tehát nem a Gazpromnak dolgozik.

Ami az ügy politikai vonatkozását illeti, az „engedelmes” Belarusz – mivel újabb tranzitbevételekhez juthat – bónuszt kap a Kremltől, a vonakodó Ukrajna viszont „büntetésben marad”.

 

(kremlin.ru, regnum.ru)

 

Cimkék: Jamal - Európa 2 gázvezeték, Gazprom
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat