OROSZVILAG.HU


A Külügy elítéli a "Petíciót Kárpátaljáért"

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-03-30 11:41:14  |  
Oroszvilag.hu

A Külügy elítéli a "Petíciót Kárpátaljáért"

Magyarországnak nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben

 A Külügy elítéli a "Petíciót Kárpátaljáért"

Negyven kárpátaljai magyar szervezet azzal a kéréssel fordult a kijevi kormányhoz, hogy biztosítsák a magyarok számára az egyenjogúságot és a kisebbség védelmét.

A közlemény szerint Ukrajnában és Kárpátalján fegyveres csoportok bukkantak fel, melyek fenyegetést jelentenek. A kárpátaljai magyarok reménykednek abban, hogy az új vezetés a demokratikus és európai értékek alapján biztosítja a kisebbségek kollektív jogait. A magyarok azt is kérik, Kijev tegye lehetővé a kettős állampolgárságot számukra.

Közben március 28-án a magyar Külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben elítélte hogy egyes pártok, mozgalmak „megkérdőjelezik más országok területi integritását és szuverenitását. A Külügyminisztériujm elhatárolódik a „Petíció Kárpátaljaért” című szövegtől (a főleg a Jobbikhoz kötődő személyek által megfogalmazott dokumentum azt követeli, Kárpátján népszavazásra kerüljön sor; Magyarország ismerje el a Krím Oroszországhoz csatolását; Magyarország ne csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz; készítsék fel a Magyar Honvédséget a kárpátaljai magyarok védelmében; a magyar kormány jelentse be területi igényét Kárpátalja visszaszerzésére; lépjen fel az ukrajnai jogfosztott kisebbségek védelmében; a miniszterelnök váltsa le Martonyi János külügyminisztert).

A Külügyminisztérium közleménye emlékeztet, Magyarország támogatja Ukrajna egységét és szuverenitását, „nem tekinti az önrendelkezés jogának a március 16-i krími „Patyomkin-referendumot”, és sem annak eredményét, sem pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását nem ismeri el.”

 

 

 

(kormany.hu, korrespondent.net)

 

Cimkék: Kárpátalja, Oroszország, Külügyminisztérium, Ukrajna, Magyarország,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat