OROSZVILAG.HU


Szijjártó: európai érdek a Déli Áramlat megépítése

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-07-03 11:54:31  |  
Oroszvilag.hu

Szijjártó: európai érdek a Déli Áramlat megépítése

Az államtitkár az amerikai partnereknek is referált a magyar energiapolitikáról

 Szijjártó: európai érdek a Déli Áramlat megépítése

A Déli Áramlat megépítése európai érdek, hiszen hozzájárul Közép-Európa energiabiztonságának növeléséhez azzal, hogy diverzifikálja a beszerzési útvonalakat, csökkenti a tranzitkockázatokat, és nemcsak a szállítási útvonalában lévő országokat látja majd el, hanem Nyugat-Európát is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy Bécsben részt vett és előadást tartott egy balkáni energetikai konferencián, amelynek fő témája a Közép- és Dél-Európa energiabiztonságának javítása és az ehhez szükséges beruházásokról való tárgyalások voltak.

Az államtitkár elmondta: előadásában a Déli-Áramlatról szóló, az Európai Unió és Oroszország közötti tárgyalások felgyorsítását sürgette, mivel Magyarországnak és Közép-Európának elemi érdeke a Déli Áramlat megépítése.

........................................................................................................

A közép-európai energiabiztonságról tárgyalt Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Amos J. Hochstein az amerikai külügyminisztérium energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten - közölte Fülöp Judit, az államtitkárság sajtófőnöke az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Szijjártó Péter elmondta, hogy Közép-Európa energiabiztonsága szempontjából az új gázforrások bevonása kritikus fontosságú, ehhez beruházásokra van szükség. Magyarország a szükséges beruházásokat elvégezte azzal, hogy kiépítette a szomszédos országok gázvezeték rendszereivel való összeköttetést.

Az államtitkár elengedhetetlennek nevezte, hogy a régió energiabiztonsága érdekében a többi ország is megtegye a megfelelő lépéseket és betartsa az erre vonatkozó európai uniós előírásokat.

Magyarország várakozással tekint azon román és horvát beruházások elé, amelyek nyomán lehetővé válik a magyar-román és magyar-horvát interkonnektor érdemi kétirányúsítása - mondta a beszámoló szerint Szijjártó Péter.

 

(kormany.hu)

Cimkék: Déli Áramlat, Szijjártó Péter,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat