OROSZVILAG.HU


Putyin - Orbán tanítómestere

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-08-01 13:16:38  |  
Gyóni Gábor

Putyin - Orbán tanítómestere

"A putyini modell nem idegen Európától"

 Putyin - Orbán tanítómestere

A Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikkben foglalkozott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével, melyben a magyar kormányfő egy illiberális államszervezés mellett tett hitet.

A Nyezaviszimaja Gazeta idézi Orbán Viktort, miszerint a világ ma olyan, nem liberális és nem demokratikus rendszereket próbál megérteni, melyek Oroszországban, Kínában, Szingapúrban, Törökországban, Indiában vannak. Az, hogy Orbán a putyini államszervezési modellt mintaértékűnek tartja, egyszerre törvényszerű és paradox.

Paradox, mert Putyin elektorátusa zömmel olyan emberekből áll, akik a szovjet rendszer iránt éreznek nosztalgiát, Orbán pártja, a Fidesz viszont „genetikusan szovjetellenes párt, melynek szimpatiánsai között az oroszellenes érzelmek mindig eléggé erősek voltak.” A Fidesz ideológiailag a lengyel Jog és Igazságosság párt analógiája, azt viszont mégsem lehet elképzelni, hogy Jaroslaw Kaczynski a putyini modellt mintaként állítsa hívei elé.

A törvényszerűség abban van, hogy a magyar és oroszországi elit gazdaság- és társadalomképe közel áll egymáshoz. Konzervatívok, szociál-populisták, hangsúlyozzák a szuverenitás fontosságát, a liberalizmust idegen, a Nyugat által erőltetett dolognak tartják, a civil szervezeteket külföldi ügynöknek tekintik. Orbán liberalizmus-kritikája „mélyebb és szélesebb” Putyinénál. Míg az orosz elnök etikus-értékelvű alapon bírálja a liberalizmust, Orbán egészében az „individualista modell” ellen szólal fel, valamiféle egységes nemzetben és korporációban gondolkodik – véli a Nyezaviszimaja Gazeta.

Mindebből az a következtetés adódik, hogy a putyini modell nem idegen Európától. „Ellenkezőleg, ez egy az európai modellek közül, más országokban is működik, és élvezi a társadalom többségének támogatását.”

A nyugat-európai, például brit konzervativizmus azonban "piaci" jellegű, elutasítja a baloldali populizmust és a jobboldali nacionalizmust is. Az orosz modell tehát csak az európai konzervatívok "perifériáját" tudja megszólítani. 

 

 

(Rosszija kak flagman nyeliberalnoj goszudarsztvennosztyi, Nyezaviszimaja Gazeta, 2014. 08. 01.) 

 

Cimkék: Nyezaviszimaja Gazeta, Orbán Viktor, Putyin, Európa, Kaczynski, putyini modell
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat