OROSZVILAG.HU


"Budapesti emberünk"

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-11-08 11:05:49  |  
Oroszvilag.hu

"Budapesti emberünk"

A magyar kormány gesztusai valójában nem döntők a Déli Áramlat sorsára nézve?

 "Budapesti emberünk"

Andrej Szinyicin név alatt jelent meg a Vedomosztyiban cikk Orbán Viktor és a magyar kormány Oroszország-politikájáról „Budapesti emberünk” címmel (a cikket a magyar sajtó tegnap már széles körben idézte).

Hétfőn a Fidesz dominálta magyar parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a Déli Áramlat megépítését, megkerülve az európai szabályokat. Brüsszel ellenzi a Déli Áramlatot, a magyar kormány lépése tehát első látásra az orosz külpolitika sikerének látszik.

A cikk szerint Orbán Viktor már „nem egyszer” tett olyan nyilatkozatot, melyben elismerően szól Vlagyimir Putyin politikájáról, „és az ő politikája is sokban hasonlίt a putyinihoz.” Orbán kontrollja alatt áll nemcsak a parlament, de az önkormányzatok is, sok tömegtájékoztatási eszköz, a központi bankot embere vezeti. „A miniszterelnök retorikája jobboldali populista, Európa-ellenes, a hagyományos nemzeti értékekre épül.” Bár az internetadó terve tömegmegmozdulásokat eredményezett Budapesten, „a vidék Orbánt támogatja.”

Szeptemberben, három nappal azt követően, hogy Alekszej Miller Budapestre látogatott, Magyarország leállította Ukrajna számára a gáz reexportját, amit Szlovákiával és Lengyelországgal együtt valósított meg. „A mi embereink! Van azonban néhány «de.»” – írja a lap.

Magyarországnak nincs kijárata a Fekete-tengerhez. A tengeri kijárattal rendelkező Bulgária leállította a Déli Áramlat munkálatait. Azaz Magyarországtól kevéssé függ a projekt sikere.

Másrészt, jegyzi meg Szinyicin, Magyarország, Szlovákia vagy Csehország egyszer sem élt eddig vétójogával az Oroszország elleni szankciók esetében.

 

 

 

(Andrej Szinyicin: Budapesti emberünk, Vedomosztyi, 2014. 11. 07.)

Cimkék: Andrej Szinyicin, Orbán Viktor, Szlovákia, Magyarország, Vedomosztyi, Déli Áramlat
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat