OROSZVILAG.HU


Alijev: közelebb akarunk kerülni az EU-hoz

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-11-12 11:08:04  |  
Gyóni Gábor

Alijev: közelebb akarunk kerülni az EU-hoz

Budapestre látogatott Azerbajdzsán elnöke 

 Alijev: közelebb akarunk kerülni az EU-hoz

Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz.

A kormányfő erről azután beszélt, hogy kedden a Parlamentben tárgyalt a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről. Orbán Viktor sajtónyilatkozatában megerősítette azt a magyar kormányzati célt, hogy a versenyképesség érdekében az energia árát az Egyesült Államokban ismert árszintre szorítsák le. Ehhez partnerekre van szükség, és "Azerbajdzsán itt is bejön a képbe" - mondta.

Orbán Viktor azt is mondta, Magyarországnak sok oka van arra, hogy "nagy tisztelettel" emlegesse Azerbajdzsánt, annak elnökét és az elnök édesapját, Heydar Aliyev volt azeri államfőt. A kormányfő végül beszámolt arról, hogy Magyarország 200 azeri diáknak ajánl fel ösztöndíjat. Célnak nevezte továbbá, hogy esetleg magyar felsőoktatási intézmény jöjjön létre a kaukázusi országban.

A nyilatkozatok előtt a magyar fél és az azeri delegáció tagjai nyolc megállapodást írtak alá. A két ország közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat mellett megállapodás jött létre a két kormány között a légi közlekedésről, a magyar gazdasági tárca és az azeri szakminisztérium között a turizmusról, együttműködési megállapodást kötött a két főváros, Budapest és Baku, és szándéknyilatkozatot írt alá a két agrártárca az állat-egészségügyi együttműködésről.

Csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek világosan kifejezik és érvényesítik az érdekeiket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján.

A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország - tette hozzá. Közös az is, hogy Magyarország és Azerbajdzsán egyaránt tiszteli a hagyományos értékeket - jelentette ki. Olyan országok, amelyek "nem engednek a kísértésnek, és azt mondják, nem lehet mindenből viccet csinálni; a családból nem lehet viccet csinálni, és nem lehet kiforgatni. A nemzetekkel nem lehet viccelődni meg szórakozni. A büszkeség fontos dolog, ezért minden nemzetnek meg kell adni a tiszteletet, ami kijár" - mondta.

Orbán Viktor megjegyezte, rossz az a kérdésfeltevés, hogy Magyarország kihez csatlakozzon. Saját nemzeti érdekeinket követjük - szögezte le. A miniszterelnök megismételte, a következő években Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés motorja. Magyarországon stabil a politikai rendszer, stabil a pénzrendszer, a bankrendszer, stabil a költségvetés, száguld az export, vagyis minden feltétel adott, hogy stabil hídfőállás legyen az európai uniós piac iránt érdeklődő, EU-n kívüli üzletemberek, így az azeri üzletemberek számára is - szögezte le. A kormányfő megjegyezte, hogy az energiaipar a magyar-azeri együttműködés kiemelt területe lesz.

Ilham Aliyev azeri elnök megnyitó beszédében méltatta Magyarországot, amiért a nemzeti érdekeit védi, a függetlenség és a szuverenitás politikáját folytatja. Az államfő kijelentette: a Magyarországgal mint EU-tagországgal kötött stratégiai partnerség megteremti az alapjait egy majdani hasonló, EU-azeri stratégiai megállapodásnak. Aliyev elmondta: a rendkívül szilárd magyar-azeri politikai viszony megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy elmélyítsék az üzleti együttműködést a két ország között.

 

Ez a környezet megfelelő ahhoz, hogy magyar vállalatok bekapcsolódjanak számos fejlesztési projektbe Azerbajdzsánban - mondta. Az azeri elnök ezek között említette a déli gázfolyosó kiépítését, amely egy 45 milliárd dolláros projekt, valamint az Ázsiát Európával összekötő vasútvonal kiépítését, amely a tervek szerint 2015-ben kezdődik. Az együttműködés további lehetséges területei közül kiemelte a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az információtechnológia területét - írja a Kormany.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az azerbajdzsán elnöki honlap is nagy terjedelemben foglalkozik Alijev budapesti látogatásával. 

Teljes terjedelmében idézik az interjút, melyet Ilham Alijev a Magyar Televíziónak adott. Ebben Alijev elmondta, hogy Azerbajdzsán gazdasága az elmúlt években lendületes fejlődésen ment keresztül, s a Dél-Kaukázus gazdaságának 75 %-át adja ma már az ország. Elmondta, hogy Azerbajdzsán ma olyan kevéssé függ az energetikai szektortól, mint még soha, és s a GDP több mint 50 %-a az "olajon kívüli" szektorból ered. A szegények arányát 5 % alá szorították Azerbajdzsánban. 

Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partneri megállapodást írt alá. Alijev szavai szerint Bakunak már van ilyen jellegű megállapodása az EU néhány más országával. Alijev szerint a mostani magyar-azeri megállapodásnak azért volt jelentősége, mert Azerbajdzsán közelebb akar kerülni az EU-hoz. 

Ilham Alijevet díszőrség búcsúztatta a Liszt Ferenc repülőtéren. 

 
(kormany.hu, president.az)
Cimkék: Orbán Viktor, Magyarország, Azerbajdzsán, Közép-Európa, Ilham Alijev, Budapest, EU,
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat