OROSZVILAG.HU


"Be nem látható jövőben" a vízummentesség

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2015-05-23 09:41:19  |  
Oroszvilag.hu

"Be nem látható jövőben" a vízummentesség

Pedig Magyarország támogatta volna az ukránok vízummentességét

 "Be nem látható jövőben" a vízummentesség

Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani - nyilatkozta a kormányfő pénteken az M1 aktuális csatornának.

A kormányfő ismertette: Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet - szögezte le, hozzátéve: a többség azonban ezt ellenezte.

Azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor úgy felelt: ezt most kellett volna megoldani, így mindez "a be nem látható jövőbe tolódott".

Beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen  egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani.

(kormany.hu) 

Cimkék: Orbán Viktor, ukránok, Magyarország, vízummentesség
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat