OROSZVILAG.HU


1,4 milliárd forint a Gulágra hurcoltak kutatására 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2015-07-30 19:24:32  |  
Oroszvilag.hu

1,4 milliárd forint a Gulágra hurcoltak kutatására 

2017-ig meghosszabbították a Szovjetunióba hurcoltak emlékévét

 1,4 milliárd forint a Gulágra hurcoltak kutatására 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével megtartotta újabb ülését a Gulág Emlékbizottság, amely négy témakörben összesen 1,4 milliárd forint értékű civil pályázatokat hirdetett meg a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével kapcsolatban.

A tárcavezető bejelentette, hogy a kormány döntött az emlékév meghosszabbításáról 2017. február 25-ig. Az „Elhallgatott történelem” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja az eddig elvégzett kutatások, illetve új kutatások eredményeinek megismertetése hazai és nemzetközi szinten. A 700 millió forint értékű pályázatok támogatják a tanulmányutakat hadifoglyok és civil elhurcoltak összegyűjtésére létrehozott gyűjtőtáborok helyszíneire, emlékhelyekre.

A „KOR-dokumentumok” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok nemzetközi, országos, helyi és nemzetiségi kiállításokat, ehhez kapcsolódó kiadványokat, valamint regionális és helytörténeti kutatások anyagának megjelenését támogatják, amelyekre 400 millió forint áll rendelkezésre.

A mi történetünk” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásában és ezek megjelentetésében nyújt segítséget többek között filmek, dokumentumok, oktatási anyagok elkészítésével. A nyertes filmek és irodalmi alkotások egy része lehetőséget kap az országos médiában való megjelenésre. A 100 millió forint értékű pályázatra magánszemélyek jelentkezhetnek.

 

(kormany.hu)

Cimkék: Szovjetunió, Gulág,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat