OROSZVILAG.HU


Magyar-orosz kapcsolatokról 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2015-11-12 20:03:59  |  
Tóth Mirandolina

Magyar-orosz kapcsolatokról 

Amikor a külső politikai körülmények a gazdaság útjában állnak

 Magyar-orosz kapcsolatokról 

A jelenlegi európai politikai helyzet nehezíti a magyar és orosz együttműködést, annak ellenére, hogy ez kulcsfontosságú lenne az országnak. Az EU szankciói komoly károkat okoznak a gazdaságoknak, beleértve a magyart és természetesen az oroszt is.

Magyarország második legfontosabb importkereskedelmi partnere volt Oroszország , manapság azonban exportszinten lecsúszott a tizedik helyre, több milliárdos bevételtől esett így el az ország, ide vonható a gyógyszeripar, gép és elektrotechnikai ipar kivitelének lehetősége.

Most mégis különböző régiókkal, megyékkel próbálkoznak kialakítani együttműködést, így áthidalva a szankciókat. Ez korlátozódik a gyógyturizmusra (Hévíz), felsőoktatásra (cserediák-programok), nukleáris energiára (Paks) és mezőgazdaságra, melyek javára válnak mindkét országnak. Új munkahelyeket teremtenek, szakembereket foglalkoztatnak, csökkenhet a villamos energia ára, és magával vonhat még több beruházást is.

A 2010-es keleti nyitást követően kezdett az ország közeledni a keleti nagyhatalmakhoz, garanciát vártak az energiafüggetlenséghez, illetve gazdasági átláthatósághoz. Szakmai delegációk indultak a Föderáció területéről és fordítva is. A lehetőségeket, melyek pár évvel ezelőtt adottá váltak, vétek lenne nem kihasználni.

 

 

(ksh.hu) 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat