OROSZVILAG.HU


Regionális szinten a magyar-orosz kapcsolatokért

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2016-03-22 12:11:41  |  
Oroszvilag.hu

Regionális szinten a magyar-orosz kapcsolatokért

A bajor (német) példát követve

 Regionális szinten a magyar-orosz kapcsolatokért

Az uniós és az orosz intézkedésekből fakadó károk csökkentésére a magyar-orosz gazdasági együttműködés regionálissá tételére helyezik a hangsúlyt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető és Georgij Poltavcsenko, Szentpétervár kormányzója a minisztérium és az orosz város közötti gazdasági együttműködési megállapodást írt alá.

Az aláírás után Szijjártó Péter kiemelte: a régiókkal folytatott együttműködés fokozásának folyamatába illik a Szentpétervárral most megkötött megállapodás. 2015-ben 120 millió dollárt ért el a kereskedelmi forgalom volumene a régióval, ami komoly visszaesést jelent a korábbiakhoz képest, és ezt a tendenciát akarják megállítani - jelentette ki.

Szijjártó Péter kifejtette: Szentpétervár Oroszország egyik kiemelkedő ipari központja, a város és környéke a hatodik legerősebb régió az országban. Hat fontos magyar vállalat tart fenn itt képviseletet, egyebek mellett az OTP és a Richter, vagyis jelentős a magyar gazdasági jelenlét a városban - mutatott rá. Hozzátette: a magyar-orosz gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban Szentpétervárnak fontos szerepet tulajdonítanak.

Szijjártó Péter elmondta: a károk csökkentésére igyekeznek megerősíteni a kapcsolatokat az orosz régiókkal. A Szentpétervárral most aláírt megállapodás teremti meg a keretét az együttműködés fejlesztésének. Úgy vélte, különösen az autóipar, a vízgazdálkodás, a mezőgazdasági és élelmiszeripari feldolgozási technológiák, a városüzemeltetési technológiák és a turizmus területén lehetne szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a régióval. Emellett a Budapest és Szentpétervár közötti közvetlen légi járat létesítéséről is megkezdték a tárgyalásokat - jegyezte meg.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a szentpétervári egyetemen eddig is volt lehetőség a magyar nyelv tanulására, és mivel fontos, hogy ez a lehetőség megmaradjon, 40 ezer euró támogatást nyújt erre a magyar kormány.

Georgij Poltavcsenko hangsúlyozta: erősíteni kell az együttműködést Szentpétervár és Magyarország között, és erre mindkét oldalon megvan a politikai akarat.

A kormányzó is megerősítette a kapcsolatok fejlesztésének jelentőségét az oroszországi régiókkal, és úgy vélte, több területen is jó együttműködést alakíthatnak ki Magyarországgal. Közölte: munkacsoportot hoznak létre, hogy a most megkötött megállapodást a gyakorlatba is átültethessék.

(kormany.hu)

 

Cimkék: Szijjártó Péter, Szentpétervár, Oroszország, Budapest, Magyarország, Georgij Poltavcsenko
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat