OROSZVILAG.HU


Meggyilkolták a gyilkos rendőrt 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-05 11:01:18  |  
Gyóni Gábor

Meggyilkolták a gyilkos rendőrt 

Vérbosszú, terrortámadás vagy a kellemetlen személy likvidálása? 

 Meggyilkolták a gyilkos rendőrt 

Ingusétiában megölték azt a rendőrt, aki tavaly meggyilkolta az ingusetia.ru ellenzéki portál tulajdonosát, Mahomed Jevlojevet. Ibrahim Jevlojevet éppen úgy fejbe lőtték, mint a vele egynevű laptulajdonost. A rendőrt egy nazranyi szórakozóhelyen végezték ki fényes nappal. A gyilkos belépve a „Keleti mese” nevű bárba, fejbe lőtte az ott tartózkodó Jevlovejet, megsebesítette testőrét – aki az ingusétiai belügyminisztérium munkatársa volt -  majd elmenekült.  

Két éve Mahomed Jevlojev meggyilkolása óriási botrányt váltott ki Oroszországban. Az ellenzéki újságírót 2008. március 31-én vették őrizetbe a magaszi repülőtéren az ingus rendőrök, rokonai szeme láttára. Kis idő múlva Mahomed Jevlojev meghalt egy fejlövés követeztében. A hivatalos verzió szerint a fogvatartott megpróbálta elvenni az egyik rendőr fegyverét, halálát pedig véletlen szerencsétlenség okozta.

Két éve Mahomed Jevlojev halála miatt – mivel a hivatalos verziót senki nem hitte el - kis híján zavargások törtek ki Ingusétiában, s valószínűleg az eset miatt kellett távoznia a népszerűtlen Murat Zjazikov ingus elnöknek.

Ibrahim Jevlojevre nem sikerült rábizonyítani a szándékos emberölést, csak két évi szabadságvesztést kapott, amit márciusban korlátozott szabadságvesztésre enyhítettek, sőt, Jevlojevet feloldották a rendőri munka tilalma alól is.

Nem világos, hogy Ibrahim Jevlojev halálát mi okozta: legkézenfekvőbbnek a vérbosszú tűnik, ám Mahomed Jevlojev apja még fia halálakor kizárta a vendetta lehetőségét, mondván, csakis törvényes keretek között kíván elégtételt venni.

 

(gazeta.ru)

Cimkék: ingusetia.ru, Jevlojev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat