OROSZVILAG.HU


Oroszország és az államháztartási hiány

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-06 11:51:55  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország és az államháztartási hiány

A következő években hiány keletkezése várható

 Oroszország és az államháztartási hiány

Az orosz kormány múlt héten jóváhagyta a 2011 és 2013 közötti költségvetést. A tervezett 8.6 billió rubel bevétellel szemben 10.4 billió rubel kiadás szerepel, így a 2010-es költségvetési évhez képest enyhén emelkednek a tervezett kiadások, de a hiánycél még így is csak a GDP (bruttó hazai össztermék) 3.6%-át éri el, amit külső adósságból és a korábban felhalmozott tartalékalapból (elsősorban valutából) kívánnak finanszírozni.

Tavaly az orosz kormányzat az egy évtizedig tartó szigorú fiskális politika és a nyersanyag exportból származó folyamatosan növekvő bevételek után, először szembesült államháztartási deficittel. 2010-re ez szigorúan véve a GDP 7%-át érte el, jóllehet Putyin orosz miniszterelnök többször kijelentette, hogy nem szabad 5%-nál nagyobbnak lennie. Mivel a következő év kiadási oldala Kudrin pénzügyminisztert idézve „meglehetősen magas”, a pénzügyi terveken változtatásokat kellett végrehajtani, így például a 2012-ben a tervezett hiány a GDP 3.1%-át érheti el, ami valamivel nagyobb, mint a korábban tervezett kerek 3%. 2013-ra pedig 2.9%-os hiánnyal számolnak, a korábbi 1.5-2% helyett.

Úgy tűnik Kudrin pénzügyminiszter szigorúbb fiskális politikát célzó tervei egyelőre nem teljesülnek, hiszen az orosz kormány nem hajlandó hozzányúlni a szociális kiadásokhoz. Ráadásul 10%-al kívánják emelni a nyugdíjakat, illetve 6.5%-os növekedés várható a hadsereg és a biztonsági szervek bérében. Kudrin javaslatát a nyugdíjkorhatár emelésére – ez jelenleg 60 év a férfiaknál és 55 év a nőknél Oroszországban – szintén kemény kritika érte a jelenleg kormányzó Egységes Oroszország Párt részéről, mely a Duma választások előtt nem kíván népszerűtlen intézkedéseket hozni. A magasabb hiányhoz hozzájárul a védelmi kiadások 13%-ra, és a szövetségi programok 15%-ra emelése a költségvetési tételeken belül. Ezeket ellensúlyozandó, a bevételi oldalon magasabb adókat és vámokat irányoztak elő a nyersanyagokra, az üzemanyagokra és dohánytermékekre. Ettől évi 300 milliárd rubel bevételt várnak.

Anzeige..

(NZZ, vesti.ru)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat