OROSZVILAG.HU


Mindent ellep Oroszországban a korrupció

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-17 10:44:06  |  
Gyóni Gábor

Mindent ellep Oroszországban a korrupció

A jó állás a korrupt állás 

 Mindent ellep Oroszországban a korrupció

 

Oroszországban olyan mértékű a korrupció, amely a gazdaság éves teljesítményének felére tehető – áll az orosz jogvédők által  készített „Korrupció 2010” elnevezésű tanulmányban. A jelentés szerint leginkább a jogi és közbiztonsági szféra a leginkább korrupt. A korrupció olyannyira részévé vált az orosz viszonyoknak, hogy az állások presztízsét is az határozza meg, mennyire tudnak hozzáférést biztosítani a korrupciós csatornákhoz – áll a jelentésben.

Ezek a presztízst jelentő állások maguk is adásvétel tárgyai. Például, ha valaki egy körzeti ügyész tanácsadója kíván lenni, mintegy 10 ezer dollárt kell kifizetnie. De ha valaki egy még jobban jövedelmező hatóságnál szeretne állást találni, ennél akár ötször is többet kell fizetnie.

A leginkább korrupt szervek azok a belügyi struktúrák (beleértve a belügyminisztériumot és a titkosszolgálatokat is!), amelyek a gazdasági bűnözéssel és a szervezett bűnözéssel foglalkoznak. Egy ilyen helyen a korrupt munkatárs átlagosan 20 ezer dollárt tehet zsebre havonta, amiért fedezi a törvénybe ütköző szervezet tevékenységét. Az ügyészségi munkatársak 10 ezer dollárnyi kenőpénzzel kénytelenek beérni, a közlekedési hatóság nyomozói havi 5 ezer dollárnyi „zsebpénzt” vihetnek haza. A legkevesebb korrupciós jövedelem – havi ezer dollár - azoknak a járőröknek jut, akik a vesztegetésért cserébe elnézik az illegális kereskedelmi tevékenységet és reklámokat.

De a korrupció szerves része az oroszországi oktatási rendszernek és a helyi közigazgatásnak is, ahol a pénzek jelentős része (80-90 %-a) a korrupciós csatornákból származik.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: korrupció Oroszországban
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat