OROSZVILAG.HU


Szilícium-völgy Moszkva mellett

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-19 19:48:33  |  
Mezei Bálint

Szilícium-völgy Moszkva mellett

Új innovációs központ a modernizáció jegyében

Egy új Szilícium-völgynél is több, egy valóságos új város van születőben Moszkva mellett, igaz egyenlőre csak a tervasztalokon. Medvegyev elnök már 2009. december 31-én aláírta a vonatkozó keret-megállapodást és állami kezességvállalást, de annak tartalmát csak a napokban ismertették a sajtó nyilvánossága és általában a szélesebb közvélemény előtt. Az újonnan, szinte a semmiből felépítendő nagy lélekszámú település kutatási központként működne a jövőben, egyesítve a legmodernebb technológiákhoz szükséges infrastrukturális háttereket, kiszolgálva leendő magasan képzett lakóit, miközben maximálisan kihasználná a főváros közelségében rejlő páratlan lehetőségeket. A nagyszabású beruházás tökéletesen illeszkedik az orosz kormányzat „minden áron modernizálni” elképzeléseibe. A 2010. február 15-én, egyfajta erődemonstrációként, pompázatos körülmények között leleplezett, és útjára indított  beruházás valóban megnyerőnek tetszik, legalábbis az eddig befektetett tőke illetve bemutatott és már megvalósult fejlesztések tükrében.

Szilícium-völgy Moszkva mellett

Az orosz társadalom „természetesnek mondható bizalmatlansággal” vette tudomásul a bejelentést, kétségeiket pedig tovább erősítette Anatolij Csubajsz, a Rosnano vezetője nevének feltűnése a projekt szervezői, koordinálói között. A neoliberális politikusnak nem bocsátják meg egykönnyen a Jelcin nevével fémjelzett korszak átláthatatlan privatizációs ügyeit és a volt szovjet államvagyon magánkezekre játszását. Az innovációs mamutbefektetés részleteit pont az orosz gazdasági-politikai átalakulás fentebb említett kétes megítélésű alakja tárta a TV-nézők elé, hárommilliárd eurós bevételt előlegezve meg 2015-től. A terv sikeres kivitelezését – a szervezők saját véleménye szerint is – a rövid határidők nagyban befolyásolhatják. A régi metódusoknak megfelelően egy „arra hivatott bizottság” felállításával veszi kezdetét a tényleges kivitelezési szakasz, amely minősíti a beérkezett ajánlatokat és kijelöli a bevonni kívánt csoportok, cégek körét öt nagy alapkutatási területen: alternatív energiaforrások, nukleáris fejlesztések, orvosi kutatások valamint informatika. A szelekciós szakasz lezárultával a már hivatkozott bizottság feladatát teljesítve legalább tíz felkarolandónak ítélt tervpályázatot nevez meg, és az állami (a beruházások összköltségeinek legfeljebb felét kitevő) társfinanszírozási keret figyelmébe ajánl. Ekkor indulhatnak a Moszkva mellé álmodott központ építési munkálatai. Az alapkőletételt követően az új város lakossága a meghirdetett ütemterv szerint öt éven belül el kell, hogy érje az ötvenezres szintet. A leendő utak, repülőterek (!) és a mindehhez nélkülözhetetlen infrastruktúra kidolgozása már javában folyik.

Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki hivatali adminisztráció helyettes vezetője, aki az innovációs tanácsban Medvegyev helyettese, szerint a kutatóközpont ötlete magától az orosz prezidenttől származik. Az orosz innovációs menedzsment jeles képviselői jól tudják, hogy tervük a kedvező gazdasági feltételek megteremtése nélkül kivitelezhetetlen, így jelentős adókedvezményeket helyeztek kilátásba minden, a beruházásban résztvevő, abban érdekelt cégek számára. Nem zárják be a kapukat a külföldi befektetők előtt, sőt nem csak orosz kutatókat keresnek a leendő tudományos pozíciókra. Ösztöndíjak és a kiemelt bérezési rendszer tenné minél vonzóbbá az orosz Szilícium-völgyet.     

 

Forrás: Repubblica, 2010. február 16.

The Moscow Times, 2010. február 15.    

Cimkék: Szilícium-völgy, Moszkva, innováció, Csubajsz
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat