OROSZVILAG.HU


Liberális reformok Baskíriában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-23 12:57:53  |  
Gyóni Gábor

Liberális reformok Baskíriában

Baskíria az oroszországi reformok kísérleti terepe?

Liberális reformok Baskíriában

Az új baskír elnök, Rusztem Hamitov nemrég elődjével, a nemrég leváltott Murtaza Rahimovval szemben fogalmazott meg bírálatot, ami azért jelentős fejlemény, mert nem pusztán Rahimov személyét, hanem az általa is képviselt, erősen centralizált jellegű politikai kultúrát érte kritika.
Hamitov az Egységes Oroszország ufai pártfórumán felszólalva bírálta elődje „feleslegesen centralizált”, és „szituációs” kormányzási stílusát. Az elmúlt években a baskír kormányzati munka akciókra adott reakciókból állt, a felesleges centralizáció következtében pedig „az emberek elszoktak attól, hogy önálló döntéseket hozzanak.” – jelentette ki Hamitov. A hatalom túlságosan zárt Baskíriában, s a nyitottabbá válás, s a civil szféra megteremtése érdekében fel kell használni az internet adta lehetőségeket is az új baskír elnök szerint. Ennek jegyében Hamitov saját blogot is nyitott a világhálón.
Az új elnök megjelenésében, beszédmodorában, gesztusaiban is más stílust képvisel, mint elődje, aki gyakran mutatkozott megnyitó ünnepségeken, és előszeretettel látogatott el a baskír vidékekre. Hamitov ugyan nem mozog olyan otthonosan a baskír falvakban, mint elődje, de – annak gyakorlatától eltérően – hajlandó volt élő egyenes adásban szerepelni a köztársasági televízióban, majd azt követően egy ufai jazz-bárban tett látogatást, ami elképzelhetetlen lett volna Rahimovtól. Az új baskír elnök arra is utasítást adott, hogy portréit távolítsák el a kormányzati irodákból.
Hamitov, miközben odahaza liberálisabb hangon szólal meg, sokkal lojálisabb a Kreml felé, mint a 2009 tavasza óta Moszkvát nyíltan is bíráló Rahimov. Hamitov elnöksége idején például megjelentek a baskíriai középületeken az orosz zászlók is, eddig ugyanis csak a baskír lobogók voltak láthatóak az ufai kormányépületeken.
Hamitov új lapot akar nyitni a baskíriai üzleti életben is, tőkét csábítva az uráli köztársaságba, ehhez viszont a korrupcióval súlyosan fertőzött Baskíriában le kell számolni a bürokratikus visszaélésekkel. Az új elnök megígérte, hogy eltávolítják azokat a hivatalnokokat, akik gátat próbálnak szabni a gazdaság fejlődésének.
A Kommerszant véleménye szerint nem kizárt, hogy Baskíria egyfajta kísérleti terepként szolgál a Kreml számára. Az autoriter és velejéig korrupt uralmat kiépítő, ugyanakkor a baskír nacionalizmus húrjait pengető előző elnök, a 16 éve Baskíriát vezető Rahimov eltávolítása akár nyugtalanság kialakulásához is vezethetett volna a köztársaságban. A Kreml kockáztatott Rahimov eltávolításával, hiszen nem volt tekintettel a helyi elit érdekeire (ellentétben Tatarsztannal, ahol az új elnök, a Mintyimijer Sajmijev helyére kinevezett Rusztam Minnyihanov lényegében Sajmijev embere, s az előző elnök – háttérben maradva, de - megőrizte korábbi befolyását). Ha Baskíriában sikeres lesz Hamitov elnöksége, és sikerül megtörni a korrupt köztársasági elit hatalmát, és valóban végrehajtható egy sikeres modernizáció, az iránymutató lehet akár az észak-kaukázusi köztársaságok esetében is.
 
(Kommerszant)
Cimkék: Hamitov, Rahimov, Baskíria
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat