OROSZVILAG.HU


Kormányzóváltás Kalinyingrádban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-24 10:37:42  |  
Kecskeméti Gábor

Kormányzóváltás Kalinyingrádban

Nem voltak hiábavalók a tavaszi tüntetések?

Kormányzóváltás Kalinyingrádban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök Nyikolaj Cukanovot, az „Egységes Oroszország” párt kalinyingrádi területi elnökét javasolta a Kreml jelöltjeként a kalinyingrádi kormányzói posztra, aki pártbeli munkája mellett a 28.000 lakosú Guszev közigazgatási vezetője is a kormányzóság keleti részén.

Medvegyev elnök jelölése után Cukanov már gyakorlatilag zsebében érezheti a kormányzói tisztséget, jóllehet a regionális parlament jóváhagyására még szükség van. A jelölt, jelölése után kijelentette, öt nagy problémát lát a kalinyingrádi kormányzóságban, melyeket sürgősen orvosolni kell. Ezek a következőek: munkanélküliség, túl drága vasúti és légi kapcsolatok az anyaországgal, kellő óvodai férőhely hiánya, rossz egészségügyi ellátás, végül túl magas exportvámok, melyek a mezőgazdaságot sújtják.

Oroszországban egyébként meglehetősen bonyolult eljárás szükségeltetik az egyes területek kormányzósági tisztségének betöltéséhez. Az előírások szerint három jelöltet állít a területileg illetékes regionális parlament, akiket az elnöknek is javasolnak. Ezután az elnök a három személy közül csak az egyiket támogatja a választáson, de őt még meg kell választania a kormányzósági dumának.


Mivel az „Egységes Oroszország” párt – mely jelenleg a hatalom birtokosa Oroszországban – a legtöbb kormányzóságban és regionális területen stabil többséggel rendelkezik, így a kormányzósági székeket pártkáderek kapják meg. Az elnöknek így lehetősége van, hogy jelölési jogával élve a moszkvai hatalmi központ befolyását érvényesítse az ország távoli területein is.

Az eddigi kalinyingrádi kormányzót, Georgij Booszt az „Egységes Oroszország” párt nem is jelölte idén a tisztségre, amit Boosznak a kalinyingrádi lakosság körében tapasztalható alacsony a népszerűségével indokoltak. Idén tavasszal ugyanis tömegdemonstrációt tartottak Kalinyingrádban, ahol Boosz lemondását is követelték. Boosz már hivatala kezdetén számos helyi politikust és üzletembert haragított magára, mivel jövedelmező helyzetbe juttatta a moszkvai tőkés csoportokat, sokszor a helyiek kárára. A hírek szerint a volt kalinyingrádi kormányzó mégsem esik ki a Kreml kegyeiből: Moszkvában vezető helyet szánnak neki.

 

(Kaliningrad-Aktuell)

Cimkék: Nyikolaj Cukanov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat