OROSZVILAG.HU


Pénzügyi felülvizsgálat Baskíriában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-09 10:22:01  |  
Gyóni Gábor

Pénzügyi felülvizsgálat Baskíriában

Politikai intrika vagy valós reformok?

Pénzügyi felülvizsgálat Baskíriában

Szergej Sztyepasin volt orosz miniszterelnök, az FSZB volt elnöke, az orosz parlament pénzügyi ellenőrző bizottságának vezetője felülvizsgálatot kezdeményezett Baskíriában a költségvetési pénzek felhasználásáról. A korábban a korrupció mocsarában elmerülő uráli köztársaságban az új elnök, Rusztem Hamitov átfogó reformok megvalósításába kezdett, s Sztyepasin mostani látogatása is a Kreml eltökéltségét bizonyítja a baskíriai reformok végigvitelére.

Sztyepasin nyíltan kijelentette, ellenőrizni fogják a baskír olajvállalat, a Basnyefty eladásának részleteit. Az orosz politikus nyíltan kijelentette, hogy a köztársaság előző vezetése „pénzügyi szabálytalanságokat” követett el azzal, hogy baskír energetikai cégeket játszottak át Rahimov elnök családtagjai, mindenekelőtt fia, Ural Rahimov kezére. Az ügyben már 2003-ban nyomozás kezdődött, amit azonban idén májusban lezártak, miután a  Basnyefty baskír  olajvállalat részvényeit átadták az AFK Szisztyema társaságnak.

Elemzők és politikusok szerint Hamitov elnök maga kezdeményezte a vizsgálatot, azzal a céllal, hogy leszámoljon elődje, Rahimov elnök környezetével, méghozzá úgy, hogy ő maga ne „sározódjon” be.

 

(Kommerszant)

Cimkék: Baskíria, Rahimov, Hamitov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat