OROSZVILAG.HU


Luzskovnak befellegzett? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-10 11:03:00  |  
Gyóni Gábor

Luzskovnak befellegzett? 

A moszkvai polgármester éket ver Putyin és Medvegyev közé? 

 Luzskovnak befellegzett? 

Szerda este az orosz Elnöki Adminisztráció egyik anonym munkatársa arról adott tájékoztatást az Interfax hírügynökségnek, hogy az orosz vezetés elégedetlen „a fővárosi hatalom bizonyos képviselőivel”, akik arra tesznek kísérletet, hogy feszültséget szítsanak az elnök és a miniszterelnök között. A „Kremlhez közeli forrás” szerint  ezek a kísérletek nem fognak válasz nélkül maradni.

Ez már nem az első eset a közelmúltból, ami a Kreml és Luzskov moszkvai polgármester közti konfliktusra utal.

Az elmúlt napokban a moszkvai sajtóban néhány olyan cikk jelent meg, amelyek közvetett vagy közvetlen formában Dmitrij Medvegyev államfőt kritizálták, amiért az "a Vlagyimir Putyinhoz lojális" Jurij Luzskovval szemben „hajszát” rendelt el. A Luzskov elleni kampány ezen értelmezés szerint, úgymond a miniszterelnök hatalmának visszaszorítása érdekében tett első lépésként értelmezhető (Moszkovszkij komszomolec, 2010. 09. 01.).

Később maga Luzskov ragadott tollat, szeptember 6-án jelent meg cikke, amelyben közvetve az elnököt bírálta, amiért az a Moszkva – Szentpétervár közti autópálya himki erdőn átvezető szakaszának botrányai miatt a projekt újra megvitatását indítványozta. Luzskov szerint a projekt megvalósítása az orosz modernizáció próbaköve.

Borisz Nyemcov ellenzéki politikus szerint a szavakat nem fogják tettek követni, s Medvegyev nem fogja leváltani Luzskovot, mivel az a „korrumpálódott hatalmi vertikál szíve.”

Jevgenyij Mincsenko politológus úgy véli, Luzskov választás elé állította Medvegyevet, akinek „arcvesztésbe” kerülhet, ha nem váltja le a moszkvai városvezetőt. Mincsenko szerint még a Kremlt gyakran kritizáló Rahimov korábbi baskír elnök sem vetemedett arra, hogy a „szent” témát, azaz Medvegyev és Putyin viszonyát érintse.

 

(Kommerszant)

Cimkék: Jurij Luzskov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat