OROSZVILAG.HU


Szergej Lavrov nyilatkozata Iránról

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-20 22:35:03  |  
Kecskeméti Gábor

Szergej Lavrov nyilatkozata Iránról

Az orosz külügyminiszter Irán magatartására reagált

Szergej Lavrov nyilatkozata Iránról
Az orosz külügyminiszter Iránnak, az atomvita során tanúsított magatartására reagált

Szergej Lavrov nyilatkozata Iránról

Oroszország továbbra is bizalmat szavaz Iránnak az atomvitában, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az „Echo Moszkva” rádióadónak pénteken adott interjúban „nagyon nyugtalanítónak” nevezte az iráni magatartást. Kritikával illette továbbá Iránt, mivel az Öböl-menti ország nem oszlatott el minden kétséget afelől, hogy atomprogramja valóban békés célokat szolgál.

(ddp) Jóllehet Irán magatartása miatt Oroszország – a külügyminiszter szavaival élve – nyugtalan, ám továbbra is „közeli szomszédnak” és partnernek tartja Teheránt. „Nagyon nyugtalanok vagyunk és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Irán vonakodik együttműködni, mindenek előtt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel az atomvitában.” – nyilatkozta Lavrov, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Teherán információkat titkol el atomprogramjával kapcsolatban a NAÜ elől. Lavrov ugyanakkor jelezte: Oroszország a jövőben sem fog szankciókat támogatni Irán ellen, melyeket néhány nyugati állam követel.

Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov egy lépéssel továbbment, amikor kijelentette, hogy Moszkva a „büntető szankciók” fogalmát teljességgel elfogadhatatlannak tartja. Néhány nappal korábban Benjamin Nethanjau izraeli miniszterelnök moszkvai látogatása alkalmával egyébként ilyen jellegű szankciókat – például az energia-export blokádjának bevezetése Irán ellen – követelt. Rjabkov továbbá kijelentette, Moszkva fontolóra veszi egy fegyverzeti szerződés teljesítését Iránnal, mely keretében S-300-as légelhárító rakéták szállítását vállalták.

 

(Neue Zürcher Zeitung)

 

 

 

Cimkék: lavrov, irán, rakéta, atom,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat