OROSZVILAG.HU


A Duma felsorakozott Medvegyev mögé

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-06 17:22:03  |  
Gyóni Gábor

A Duma felsorakozott Medvegyev mögé

Lukasenko ellenében

A Duma felsorakozott Medvegyev mögé

Az orosz Állami Duma támogatásáról biztosította Dmitrij Medvegyev orosz elnököt az Alekszandr Lukasenko belorusz államfővel szembeni fellépésében.

Néhány napja az orosz elnök kemény hangú videóüzenetben bírálta Alekszandr Lukasenko, úgymond, oroszellenes politikáját.

Az orosz törvényhozás képviselői most támogatásukról biztosították az államfőt: a Duma a belorusz-orosz kapcsolatok és szövetségi állam további fejlesztése mellett áll ki – de Lukasenko nélkül. Az orosz képviselők közleményt fogadtak el, melyet egy kivételével az összes frakció (az Egységes Oroszország, az Igazságos Oroszország, a Liberális-Demokrata Párt) támogatott. A közleményben, felsorakozva Medvegyev mögé, elítélték a belorusz vezetés „oroszellenes retorikáját.”

A diktatórikus módszerekkel vádolt Lukasenko mellett csak a kommunisták tartottak ki, akik attól tartanak, Lukasenko és Medvegyev vitája a két nép viszonyára is hatással lesz.

Belaruszban rövidesen elnökválasztásokat tartanak, ahol Lukasenko is indul, bár népszerűségét jelentősen megtépázhatja az, hogy a Kreml elfordult tőle, hiszen a beloruszok többsége az Oroszországgal való partneri együttműködés híve.

Belorusz politológusok szerint az, hogy Medvegyev üzenetében azt mondta,  Lukasenko jobban tenné, ha az országában eltűnt emberek után nyomozna, arra utal, az orosz elnök „világosan értésére adta belorusz  kollégájának,  hogy információi vannak ezekről az ügyekről.”

 

(Echo Moszkvi)

 

Cimkék: Alekszandr Lukasenko, Dmitrij Medvegyev, Orosz Állami Duma, belorusz-orosz viszony
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat