OROSZVILAG.HU


Moszkvából a Riviérára

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-06 22:08:07  |  
Mezei Bálint

Moszkvából a Riviérára

Közvetlen vonat az orosz főváros és Nice között 

Moszkvából a RiviéráraMoszkvából a Riviérára

Új luxusvonat köti össze Moszkvát a francia Riviérával 

Idén szeptember végén indult útjára a Nice városát Moszkvával összekötő közvetlen expresszvonat, mely a cári időkbe kalauzol minket. Utóbbi párhuzam egyáltalán nem véletlen, hiszen az első világháború előtti békeévekben az orosz arisztokrácia kedvelt kikapcsolódása éppen a francia Riviérán eltöltött nyaralás volt.

Az Orosz Államvasutak által üzemeltett szerelvény minden hét csütörtökén, délután indul a moszkvai Belorusszkij főpályaudvarról, hogy 53 óra elteltével fusson be Nice peronjaihoz. Maga az utazás páratlannak ígérkezik, hiszen a bő két nap során több európai várost, így Varsót és Bécset is érinti a fényűző vonat.

„A mai nap az ünneplés jegyében zajlik” – mondta Mihail Akulov, az orosz vasutak alelnöke, az első menetrend szerinti járat búcsúztatóján. „Együttműködésünk a Francia Államvasutakkal új szakaszához érkezett” – tette hozzá.

Az orosz állami vasúttársaság, mely monopóliumot gyakorol a föderáció hatalmas pályahálózata felett a jegyek 90 százalékát sikerrel értékesítette az egykori cári expressz első jelenkori útjára. A tiketek árai 306 és 1200 euró között mozogtak a kabinok felszereltségének függvényében. A luxuskategóriához saját bár és fürdőszoba is tartozik.

Az újonnan felavatott vonat első útját Akulov ünnepélyes beszéde mellett egy francia és orosz dalokat játszó zenekar illetve számos pantomim művész is köszöntötte. Utóbbiak az orosz vasutak logójával díszített színes léggömböket ajándékoztak a jelenlévőknek és minden távolabbi nézelődőnek.

A hagyományos orosz társadalmi elit számára Nice és környéke 1856 után vált felkapott utazási célponttá, mivel ebben az évben a Romanov család nyári rezidenciát építtetett a közeli tengerparton. A festői üdülőváros az egyik legnagyobb, a történelmi Oroszország határain kívül fekvő ortodox katedrálissal és temetővel büszkélkedhet.

(The Independent)         

Cimkék: Moszkva, Nice, Orosz Államvasutak, SNCF, francia Riviéra, Mihail Akulov, Belorusszkij pályaudvar
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat