OROSZVILAG.HU


2014-től Orosz Nagydíj Szocsiban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-14 17:28:45  |  
Mezei Bálint

2014-től Orosz Nagydíj Szocsiban 

30 év késéssel ugyan, de megérkezett a száguldó cirkusz is

2014-től Orosz Nagydíj Szocsiban 2014-től Orosz Nagydíj Szocsiban 2014-től Orosz Nagydíj Szocsiban 

A Szocsiban megrendezendő Formula-1-es nagydíj elősegítheti egy orosz istálló alapítását

Az Orosz Föderáció csatalakozása a száguldó cirkusz világához nagyban bátoríthat minden kezdeményezést egy tisztán hazai, elit versenycsapat létrehozására – közölte az Orosz Automobil Szövetség alelnöke október 14-én, csütörtökön.

A moszkvai vezetés éppen ma állapodott meg a Forma-1 mindenható urával, Bernie Ecclestone-nal, hogy 2014-től 2020-ig a Fekete-tenger partján fekvő Szocsi ad otthont az évenkénti Orosz Nagydíjnak. A vonatkozó szerződést személyesen Vlagyimir Putyin miniszterelnök és maga Ecclestone írták alá a délelőtt folyamán, a 2014-es téli olimpia színhelyén.

Az orosz autósport gyorsan reagált az örömhírre. A kis darabszámú, exkluzív sportkocsikat gyártó Marussia Motors vezetője, az egykori pilóta Nyikolaj Fomenko szerint a gárda 2012-től két versenyautójával ott lehet a királykategória rajtrácsán.

„A szocsi nagydíj kiváló alkalom lenne a debütáláshoz. Egy otthoni futam sokat lendítne az előkészületeken” – állítja Igor Jermilin az FIA referense és az orosz szövetség alelnöke. „Ráadásul a pálya új lehetőségeket kínálna a nemzetközi motorsportnak is, hiszen különleges adottságainak köszönhetően egész évben üzemelhet.”

Oroszország korábban sosem fogadhatta a Formula-1 mezőnyét. Bár meghatározó üzleti körök a mindenkori Kreml támogatását maguk mögött tudva, régóta próbálkoznak Ecclestone elcsábításával, eddigi kísérleteik egytől egyig kudarcot vallottak. Az angol üzletember által vallott filozófia az új piacok felé nyitásra épül, így az elmúlt évtizedben Malajzia, Bahrein, Abu-Dzabi, Törökország, Kína, Szingapúr és Dél-Korea került fel a versenynaptárra. Nem titkolt cél az eddig javarészt érintetlen közönség meghódítása és új szponzorok bevonása, hiszen a technikai sportokra jellemző folyamatos fejlesztések temérdek pénzt emésztenek fel.

Jellemző módon az 1986 óta minden évben elrajtolt Magyar Nagydíj helyszíne, Mogyoród helyett Ecclestone hosszú ideig egy moszkvai városi futamot kívánt megszervezni a Vörös téren. Miután 1983-ban végleg belefáradt a szovjet bürokráciával folytatott szélmalomharcba, a jugoszláviai Rijeka, a csehszlovákiai Brno és a magyar főváros felé fordult. A magyar vezetés kapva kapott az alkalmon, és beengedte a száguldó cirkusz világát a vasfüggöny mögé.

Mogyoród szerződését 2008-ban 6 évvel, egészen 2016-ig meghosszabbították. Ha minden igaz, 2014 és 2016 között hat nagydíjat is rendeznek Kelet-Európában.

Az immár Szocsival bővült évad nem jelenti más helyszínek kizárását a naptárból. Ecclestone régóta több futamot szeretne rendezni egy évben, és a lehető legrövidebbre vágni a téli holtszezont.  

A Lada – melyet jelentős részben a Renault konszern birtokol – támogatásával az idei szezonban Vitalij Petrov ülhetett a francia istálló második versenygépében a lengyel sztár, Robert Kubica márkatársaként. Jövő évi kontraktusa egyelőre bizonytalan.

(RIA Novosztyi)   

Cimkék: Forma-1, Formula-1, Szocsi, téli olimpia, 2014, Putyin, Bernie Ecclestone, Renault, Lada, száguldó cirkusz, Vitalij Petrov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat