OROSZVILAG.HU


Hugo, a szívesen látott vendég

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-15 15:43:48  |  
Kecskeméti Gábor

Hugo, a szívesen látott vendég

Chávez elnök Ladát vezet és üzletet köt

Hugo Chávez venezuelai elnök, hivatali ideje során már kilencedik alkalommal, hivatalos látogatáson Moszkvában tartózkodik. Tegnap Medvegyev elnökkel ebédelt, ma pedig egy Lada Priora személygépkocsival városnézésre indult. A dél-amerikai elnök a Ladát „kényelmes és megbízható” autóként jellemezte, ami nem meglepő, hiszen tavaly bejelentette: országa kész személygépkocsikat importálni Oroszországból. Ennek hátterében a venezuelai elnök és a legnagyobb külföldi autógyárak (Toyota, General Motors, Ford) konfliktusa állhat.

Az ehhez hasonló kocsikázások már szinte mindennaposnak számítanak, amikor külföldi vezető érkezik az országba. Az orosz elnök épp a múlt héten autózott Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóval Moszkvában, igaz akkor nem Ladával, hanem Medvegyev elnök saját tulajdonú Csajka limuzinjával utaztak. Ukrán kollégájával, Viktor Janukoviccsal pedig egy Pobjedával szelték a kilométereket. Egyébként az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin is rendelkezik egy szovjet oldtimerrel: még elnöksége idején jutott hozzá egy tökéletesen restaurált Volgához.

Hugo, a szívesen látott vendég

Az autókon kívül természetesen a gazdasági kérdések sem maradtak el. A dél-amerikai ország elnöke ugyanis eladta a PDVSA venezuelai állami konszern  50 százalékos részesedését a német Ruhr Oel vállalatban. A vevő, a szintén állami tulajdonban álló Rosznyeft volt. Az adásvétel értéke 1.6 milliárd dollárt tesz ki. A Ruhr Oel másik 50 százalékos tulajdonosa, a British Petrol brit olajvállalat, mely nem kívánt elővásárlási jogával élni. Mint arról a „Wall Street Journal” amerikai gazdasági lap már augusztusban beszámolt, a Rosznyeft hozzáférést kíván biztosítani a britek számára a hamarosan megnyíló orosz sarkvidéki olajmezőkhöz, így érhető, hogy a BP nem emelt kifogást az eladás miatt.

A cég 100 százalékos tulajdonában áll a Gelsenkirchenben (Németország) található finomító, melyet jelenleg a BP üzemeltet. További részesedések német finomítókban:

Schwedt

37.5%

Bayernoil – Ingolstadt

25%

MiRO – Karlsruhe

24%

Ezek alapján kijelenthető: a Rosznyeft előnyös üzletet kötött, hiszen az általa így már fele részben birtokolt Ruhr Oel GmbH a teljes német finomító-kapacitás negyede felett diszponál. Eduard Csudajatov Rosznyeft elnök az üzlet megkötése után a következőképpen nyilatkozott: „stratégiánk első komoly lépése, melynek célja, hogy meghatározó szereplői legyünk a világ kulcspiacainak.” Jelenleg a cég finomítói kapacitásának 18 százaléka „Európa központi ipari régiójában” található.

(aktuell.ru, kremlin.ru)

Cimkék: venezuela, lada, olaj, rosznyeft, chavez, medvegyev, német,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat