OROSZVILAG.HU


Megszorítják az orosz anyákat

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-23 12:20:23  |  
Gyóni Gábor

Megszorítják az orosz anyákat

Csökkenő népesség mellett a Kreml az anyákon spórol

Megszorítják az orosz anyákat

2011. január 1-től csökkentik Oroszországban az anyasági és gyermekkondozási segélyt. A Kreml célja a költségvetési kiadások csökkentése még az anyasági támogatás megnyirbálásával is, miközben Oroszországot súlyos demográfiai katasztrófa sújtja. Az anyákon megspórolni kívánt 13 milliárd rubel nem befolyásolja jelentősen a költségvetés helyzetét, viszont sokakat elidegeníthet a hatalomtól.

Az új szabályok szerint az anyasági támogatás mértékét az elmúlt két év keresete alapján számítják ki (eddig csak az utolsó évet vették figyelembe), ha pedig nem volt jövedelme az anyának, akkor a minimálbér lesz a számítás alapja. Ezzel 13 milliárd rubelt lehet megtakarítani, további 61 milliárd rubelt pedig a betegségi segélyezés módosításával terveznek megspórolni. Mivel a fiatal munkavállalók esetében jellemző, hogy pályájuk kezdetén kevesebbet keresnek, így egy kismama, ha 2009-ben keresett havi 10 ezer rubelt, 2010-ben pedig 15 ezer rubelt, most 12,5 ezer tubel alapján fog támogatást kapni az eddigi szabályok szerinti 15 ezer rubel helyett.

Szerdán az oroszországi anyák az Egészségügyi Minisztérium előtt tüntettek  a megszorítások ellen. A tüntetést szervező Anasztaszia Jermakova szerint a kisegyermekes családok jelentősen megérzik majd a megszorításokat, ezek fényében pedig különösen képmutatóak az ország vezetésének szólamai a családok és az anyák támogatásáról.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Oroszország, demográfia, anyasági segély
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat