OROSZVILAG.HU


Hodorkovszkij sajnálja Putyint

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-26 23:01:38  |  
Mezei Bálint

Hodorkovszkij sajnálja Putyint

A Jukosz egykori főnöke ügyében hétfőn hirdetnek ítéletet

Hodorkovszkij sajnálja PutyintHodorkovszkij sajnálja Putyint

A bebörtönzött oligarcha sajnálja Putyint

Az egykor politikai hatalomra törő Mihail Hodorkovszkij néhány nappal második perének ítélethirdetés előtt nyílt levelet írt az orosz miniszterelnökhöz, melyben szánalmának adott hangot, hiszen Putyin „teljes erejével azon van, hogy meggyőzze saját magát, nem minket, hogy minden a legnagyobb rendben van, pedig éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem ura a helyzetnek.”

A rövid, de annál erősebb kifejezéseket használó írásban, mely a Nyezaviszimaja Gazetában jelent meg, a bukott iparmágnás a kormányfőt magába forduló, félelemmel teli embernek ábrázolja. Sokak szerint a cikknek politikai üzenete is van, nem véletlen a közlés dátuma. Néhány napon belül ítélet születik a Hodorkovszkij ellen indított újabb ügyészi eljárásban, így a Kreml a Jukosz volt vezérigazgatóját további hat évig rács mögött tudhatja. Az első perben különösen nagy kárt okozó adócsalás okán kiszabott nyolcéves szabadságvesztés jövőre lejár. A nemzetközi sajtó egy része úgy véli, hogy a volt államfő még mindig „nem bocsátott meg” Hodorkovszkijnak, akit politikai ambíciói miatt büntet.

Maga az elítélt sosem tagadta, hogy szabadulása után visszatérne az orosz közéletbe. „Mi fogjuk felvirágoztatni országunkat. Ezt senki más nem teszi meg helyettünk. De képesek vagyunk rá. Hiszen mi vagyunk a nép, Oroszország pedig a miénk” – írta a nagy publicitást kapott üzenetben.

A föderáció néha volt leggazdagabb embere, a legnagyobb hazai olajtársaság feje az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett annak bemutatására, mennyire mérgezte meg a korrupció az orosz társadalmat Putyin hatalomra jutása óta. Hodorkovszkij szerint a 2000-ben elindított stabilizációs program „csupán színjáték”, és a Kreml kommunikációja teljesen hamis állításokon alapul. Mégis a vádlottból lett vádló említést sem tesz azokról a gyanús esetekről, melyek végig beárnyékolták üzletemberi karrierjét, és a felújított eljárás jogi bázisát is képezik. Az állami vagyon ellopása, több rendbeli csalás valamint pénzmosás vádja áll a világhírű rab ártatlansága ellenében. A bíró hétfőn délelőtt kezdi felolvasni az ítéletet, mely minden előzetes jel szerint újabb hat évre, egészen 2017 januárjáig kivonja őt a moszkvai forgalomból.

Hodorkovszkij írásának igazi aktualitását Putyin múlt heti kijelentése szolgáltatta, amikor a kormányfő „nyilvános fogadóórát tartott”, és több sarkos választ is adott a beérkező kérdésekre. Egyszer a „tolvajoknak a börtönben a helye” mondattal felelt, ami könnyűszerrel a rács mögé száműzött Jukosz-vezér esetére is vonatkoztatható. Sőt, egyesek szerint a miniszterelnök szavai Hodorkovszkij gyilkosságokban való bűnrészességét is sugallták. Az utóbbi feltételezés szolgáltatta az alapot a védelem ügyvédeinek, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtsák be a megfélemlítésre játszó orosz igazságszolgáltatás elleni keresetüket. Amellett érvelnek, hogy Putyin nyilatkozatai egyben gyengén kódolt üzenetek a bírói testülethez, akik még véletlenül sem hozhatnak felmentő ítéletet.

Putyin legutóbbi televíziós szereplését Hodorkovszkij krasznokamenszki cellájában követte figyelemmel. A médiasztárrá avanzsált premier szavai hallatán először ingerültség fogta el, de később inkább szánalmat érzett. Meglátása szerint Putyin egyáltalán nem ura a helyzetnek. A múlt heti etnikai összecsapásokkal kapcsolatban, ha lehet, még borúlátóbb. „Mindez túlontúl egyértelmű. Gyermekeinknek nincs jövője, ők maguk sem látnak semmilyen alternatívát. Az események valójában egyenes ági következményei a Putyin-féle stabilizációnak.”

Hodorkovszkij zárszava is sokatmondó: „Putyin kutyái iránt érzett szeretete az egyetlen, őszinte érzés, amely képes áttörni a kétezres évek nemzeti szimbólumának jégpáncélján.”

(The Independent)           

Cimkék: Hodorkovszkij, Putyin, Jukosz
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat