OROSZVILAG.HU


Hodorkovszkij bűnös marad 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-27 16:16:28  |  
Mezei Bálint

Hodorkovszkij bűnös marad 

A földkerekség egyik legismertebb rabja további 14 évet rács mögött tölthet 

Hodorkovszkij bűnös marad Hodorkovszkij bűnös marad 

Ismét elítélték Mihail Hodorkovszkijt

Az egykori iparmágnás ellen indított második eljárás során Hodorkovszkijt bűnösnek találták olajlopás és pénzmosás vádjában. Az ügyészség 14 éves szabadságvesztést kért a Jukosz volt vezetőjére, aki egykor Oroszország leggazdagabb embereként a Duma liberális és kommunista pártjait támogatta – Putyin hatalmi bázisával szemben.

A felolvasott több, mint 80 oldalas vádirat  ismertetése órákon át tartott, eközben a testület több tagja elbóbiskolt. A jelenlévők nem megfelelő viselkedése miatt a bíró többször is a terem kiürítését kérte.

A moszkvai Hamovnyiki kerület bírósága előtt sok százan gyűltek össze, hogy a föderáció igazságszolgáltatási rendszere ellen tiltakozzanak. Közülük a rendőri erők nagyjából húsz embert előállítottak.

A belbiztonsági szervek határozott fellépése dacára Hodorkovszkij számos szimpatizánsa maradt a bíróság épülete előtti téren, mind arra várva, hogy „Putyin kihívója” ügyében még idén ítélet szülessen.

A világ egyik leghíresebb börtönlakója mellett egykori jobbkeze, Platon Lebegyev jövőjéről is döntenek. A nemzetközi média az orosz jogrendszer szakítópróbájaként értékeli a tárgyalást, melynek eredménye feltehetőleg sokat elárul majd a posztszovjet ország demokratikus kilátásairól.

(The Independent, Corriere della Sera)

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, Khodorkovsky, Lebegyev, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat