OROSZVILAG.HU


Felkelést szervezett a jobboldali tábornok? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-29 10:53:05  |  
Kecskeméti Gábor

Felkelést szervezett a jobboldali tábornok? 

Kcsacskov ezredes ismét letartóztatták

 Felkelést szervezett a jobboldali tábornok? 

Egy nappal a Csubajsz-merénylet ügyében született második felmentő ítélete után ismét letartóztatták a nyugdíjas titkosszolgálati ezredest, Vlagyimir Kvacskovot. A vád ellene „fegyveres felkelés” szervezése.

Az ezredes, aki a katonai titkosszolgálattól, a GRU-tól ment nyugdíjba, a szélsőjobboldali-nacionalista körök központi figurája. Azzal gyanúsították, hogy 2005-ben ő szervezte meg az egykori gazdasági reformer és menedzser Anatolij Csubajsz elleni merényletet.

Kvacskovot 2009-ben felmentették. Annak ellenére, hogy az Orosz Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az ítéletet és új eljárást kezdeményezett, semmi nem változott: egy új esküdtbíróság újfent felmentette Kvasckovot a vádak alól. Csubajsz ügyvédei a felmentés után azt nyilatkozták, mind ők, mind megbízójuk meg vannak arról győződve, hogy Kvacskov és fegyvertársai felelősek Csubajsz szolgálati gépkocsija és testőrsége elleni rajtaütésért. Ez azonban a bíróság előtt nem bizonyítható.

Múlt héten az FSZB egy tizenkét fős különítménye tagja jelent meg Kvacskov lakásán, hogy őrizetbe vegyék és házkutatást folytassanak nála. Az ezredes ellen hatályos elfogatóparancsot adott ki a bíróság. Védőügyvédje szerint fegyveres felkelés előkészítésével vádolják Kvacskovot. Lakása átkutatása során fegyvereket, terveket kerestek, de az ügyvéd állítása szerint semmit sem találtak. Ezen gyanú miatt már a nyár folyamán nyomozás indult a Kvacskov által irányított „Minyin- és Pozsarszkij népi milícia” egyik tagja ellen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szervezet tagjainak 90 százaléka 70 év feletti emberekből áll. Az orosz sajtóban most olyan találgatások indultak meg, mely szerint Kvacskovnak köze lehetett a moszkvai Manyézs téren december 13-án kitört nacionalista forrongásokhoz.

Csupán érdekesség, hogy még korábbi letartóztatása során az ezredes cellatársa volt Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz exelnöke. Kvacskov szerint Hodorkovszkij kivétel az oligarchák között: „Nem gondolom, hogy az állam ellen ármánykodott volna.”- nyilatkozta akkor. Mivel a Szovjetunió rangos katonai intézményeiben végzett (Szuvorov Katonai Iskola, Frunze Katonai Akadémia), bizonyára alaposan felmérte cellatársát.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Vlagyimir Kvacskov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat