OROSZVILAG.HU


"Putyin úgy fog futni, mint a tunéziai elnök"

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-01-20 14:23:20  |  
Gyóni Gábor

"Putyin úgy fog futni, mint a tunéziai elnök"

Borisz Nyemcov szerint Vlagyimir Putyin politikája tönkreteszi Oroszországot 

 "Putyin úgy fog futni, mint a tunéziai elnök"

 

A néhány nappal ezelőtt 15 napos börtönbüntetéséből szabadult orosz liberális politikus, Borisz Nyemcov az amerikai Newsweek c. lapnak adott interjújában élesen támadta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, és az általa kiépített politikai rendszert.

Nyemcov szerint a Kreml fél az ellenzéktől, s ezért alkalmaznak repressziókat ellenük. Az ellenzék ugyanis az internet segítségével sikeresen juttatja el információt a lakosságnak az orosz vezetők korrupciós ügyeiről, hogyan került például Vlagyimir Putyin egyik közeli barátja kezébe az orosz olajexport feletti kontroll.

A liberális politikus szerint Putyin egy „maffiaállam” feje, akinek elnöksége idején az ország elmerült a korrupcióban. A Putyin környezetében lévő személyek feudális uraknak képzelik magukat, politikájuk tönkreteszi Oroszországot.

Putyin irracionálisan cselekszik – véli Nyemcov – amikor rendőrökkel kergetteti szét az orosz ellenzékieket, mert így elfordítja magától azokat is, akik korábban tisztelték. Szabadulása után például Mihail Gorbacsov az elsők között hívta fel őt, noha a szovjet elnök korábban nem volt a támogatójuk.

Nyemcov szerint Putyinra is az a sors vár majd, mint a tunéziai elnökre, s kénytelen lesz Berlusconinál menedékjogot kérni. Az ellenzék követelése: Putyin eltávolítása a hatalomból, a „cenzúra eltörlése”, az igazságszolgáltatás reformja, a korrupciós ügyek feltárása.

Nyemcov elmondta, nem félemlítette meg letartóztatása, s január 31-én ismét ott lesz az ellenzék következő, az alkotmány védelmében tartott megmozdulásán.

 

(newsweek.com)

 

Cimkék: Borisz Nyemcov, Vlagyimir Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat