OROSZVILAG.HU


Hodorkovszkij felmorzsolja a hatalmi pártot?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-02-11 10:07:40  |  
Gyóni Gábor

Hodorkovszkij felmorzsolja a hatalmi pártot?

Tömegesen vonják vissza a Hodorkovszkij elítélését támogató nyilatkozatukat orosz közszereplők

 Hodorkovszkij felmorzsolja a hatalmi pártot?

Anasztaszija Volocskova balerina botrányos távozása után az Egységes Oroszországból újabb művészek fordulnak szembe az orosz hatalmi párttal, az ok ugyanaz, a Hodorkovszkij-ügy.

Volocskova távozását bejelentve azt közölte, kényszerítették őt, hogy írja alá a Hodorkovszkij elítélését üdvözlő nyilatkozatot, a 2005-ben született ún. „Ötvenek levelét.” Most számos művész, tudós állítja, nem is írta alá a levelet, illetve eredetileg máshoz adta beleegyezését.

Már Nagyezsda Kadyseva énekesnő, Szvetlana Szvetlicsnaja színésznő, Alekszandr Bujnov énekes, Irina Rodnyina sportoló (ő már 2009-ben elhatárolódott), Vlagyimir Zeldin színész, Leo Bokerija kardiológus professzor is visszavonta a Hodorkovszkij elítélését támogató véleményét. Hírek szerint erre készül Anton Antonov-Ovszejenko történész, a GULAG múzeum igazgatója is.

Alekszandr Bujnov úgy fogalmazott, szégyelli magát, amiért 2005-ben aláírta az említett levelet, Szevtlana Szvetlicsnaja pedig, szavai szerint csak most tudta meg, hogy ő állítólag aláírta a nyilatkozatot. Nagyezsda Kadyseva azt mondja, az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételére vonatkozó felhívást írattak alá vele, amiben szó sem volt Hodorkovszkijról.

Az Egységes Oroszország tagadja, hogy ő lett volna az „Ötvenek levelének” iniciátora.

Alekszej Makarkin politológus szerint a levél aláíróinak tömeges kihátrálása azt jelzi, megváltozott az értelmiség és a társadalom viszonya a Hodorkovszkij-ügyhöz. Ma már annak is kínos Hodorkovszkij ellen nyilatkozni, aki egyébként nem tartozik a liberális értelmiséghez. Hodorkovszkij már nem úgy szerepel az emberek képzetében, mint kegyvesztett oligarcha, hanem mint egy olyan ember, akit az elvei miatt börtönöztek be.

 

(ng.ru)

 

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, Hodorkovszkij-ügy
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat