OROSZVILAG.HU


A VTB bank privatizációja 3,3 milliárd dollárt hozott

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-02-16 09:24:59  |  
Kecskeméti Gábor

A VTB bank privatizációja 3,3 milliárd dollárt hozott

A Szberbank lehet a következő?

 A VTB bank privatizációja 3,3 milliárd dollárt hozott

Az orosz kormány végrehajtotta a Szovjetunió összeomlása óta a legnagyobb értékű privatizációt, mivel eladta 10 százalékos részesedését az ország második legnagyobb bankjának számító VTB-ben. Az adásvétel értéke 95,7 milliárd rubelt, azaz 3,26 milliárd dollárt tett ki.

”Ez az orosz pénzügyi rendszerben való bizalom bizonyítéka.” – jelentette ki Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

Míg a feltörekvő piaci alapokból erős kiáramlás volt megfigyelhető ebben az évben, Oroszországban ezzel ellentétes tendencia bontakozott ki. AzOroszországra összpontosítóalapok vonzották a befektetőket, így csak a múlt hetén 267 millió dollár áramlott be az országba, mely nem tekinthető véletlennek.

"Az oroszországi befektetések jelenleg igen jók, emellett elég likvidek is. A befektetőkérdeklődnek az ilyenek iránt, a meglehetősen kedvezőtlen piacifeltételek ellenére." - nyilatkozta Marina Sesztakova, a Wermuth Asset Management helyettes befektetési igazgatója, mely cég mintegy 320 millió dollár értékben kezel pénzügyi befektetéseket Oroszországban és a volt Szovjetunió más országaiban.

A jövőre nézve sem várható változás: a Generali olasz biztosító és a TPG Capital várhatóan további VTB részvényeket fognak vásárolni összesen 400 millió dollár értékben, és az orosz kormány bejelentette, hogy az Egyesült Államokból, Európából, a Közel-Keletről és Ázsiából származó befektetési alapok is érdeklődést tanúsítanak az orosz befektetések iránt. Elemzők szerint sikerként kell elkönyvelni a bank állami részének eladását, mivel ez az első lépés az Oroszországban meghirdetett, 1 billió rubel értékű privatizációs programból, melyet a Szberbank privatizálása követhet. A Szberbank Oroszország legnagyobb hitelintézete, így aki megszerzi részvényeinek többségét, hatalmas piacot szerezhet a posztszovjet térségben.

(The Moscow Times)

 

Cimkék: VTB bank, Oroszország, privatizáció
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat