OROSZVILAG.HU


A Gazprom finomító építését tervezi

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-08 12:21:03  |  
Kecskeméti Gábor

A Gazprom finomító építését tervezi

Szahalin szigetén valósulhat meg a beruházás 

 A Gazprom finomító építését tervezi

A Gazprom azt mérlegeli, hol építené fel első olajfinomítóját. A választás nem véletlenül esett a Szahalin-szigetre, mondta Alekszej Miller, a vállalat igazgatója, hiszen ott már jelenleg is dollármilliárdos befektetések folynak az olajexport iparban. Idén év végére már konkrét tervekkel állnának elő és előkészítenék az engedélyeztetési eljárást. Ezt Miller azután nyilatkozta, hogy személyesen találkozott Alekszandr Horosavinnal, a Szahalin kormányzójával. A terv kivitelezésében azonban fontos, hogy legyen is miért felépíteni a finomítót. Mivel a Gazprom maga is rendelkezik saját kitermelési területtel (ez jelenleg a Szahalin-3 elnevezésű mező területén van), így optimális volna oda telepíteni.

 Egyes oroszországi üzletemberek szerint azonban a Gazprom inkább a Szahalin-1, vagy Szahalin-2 mezők közelében építheti fel a finomítót, igaz ott elsősorban az ExxonMobile végez kitermelést, így csak rajtuk keresztül tudnának nyersanyaghoz jutni.

 Mi szól a finomító megépítése mellett? Egy igen egyszerű ok: a szahalini olajkitermelés dinamikus növekedése. Galina Pavlovna, a helyi kormány elnökhelyettese még tavaly szeptemberben egy konferencián azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi kitermelés az évi 15 millió tonnáról 23 millió tonnára fog nőni 2020-ig. Ráadásul az orosz kormány nyomására a Gazprom meg fogja hosszabbítani Alekszej Miller májusban lejáró öt éves szerződését, hogy tovább irányíthassa többek között ezt a befektetést is. Miller egyébként 2001 óta áll a vállalat élén.

 

(themoscowtimes.com)

Cimkék: Gazprom, Szahalin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat