OROSZVILAG.HU


Moszkva, a milliárdosok városa

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-10 12:24:42  |  
Gyóni Gábor

Moszkva, a milliárdosok városa

Az orosz fővárosban él a legtöbb dollármilliárdos

 Moszkva, a milliárdosok városa

 

A Forbes magazin összesítése szerint Moszkvában él a világon a legtöbb (dollár)milliárdos.

A 2011-es világlistán 1210 milliárdos szerepel, ami több mint a válság előtti 1125 fő.

A világ leggazdagabb embere a mexikói mágnás, Carlos Slim Helú, akinek 74 milliárd dollárja van, míg Bill Gates a második 56 milliárd dollárral. A leggazdagabb nő a világ tizedik legmódosabb emberének számít, az amerikai Christy Walton vagyona 26,5 milliárd dollárt taksál.

A leggazdagabb orosz vagyona ettől nem sokkal marad el, Vlagyimir Liszin, a lipecki fémfeldolgozó tulajdonosa 24 milliárd dollár felett rendelkezhet, ezzel ő a világ 14. leggazdagabb embere. Alekszej Mordasov 18,5 milliárd dollárjával a 29., Mihail Prohorov 18 milliárdja pedig arra elég, hogy a 33. helyen osztozzon az olasz csokoládékirállyal, Michele Ferreróval.

Összesen, az 1210 dollármilliárdos között 101 orosz van, az első 100 helyezett között pedig 15 orosz kapott helyet.

A listán összesen 214 új milliárdos neve található, ezek több mint fele (108 fő), a BRIC országokból való, azaz brazilok, kínaiak, indiaiak, oroszországiak.

A Forbes szerint az orosz fővárosban, Moszkvában él a legtöbb milliárdos. Moszkvában 79 dollármilliárdos él, New York csak a második 58 milliárdossal. Moszkva már 2008-ban is a milliárdosok fővárosa volt, azonban a válság hatására – ideiglenesen – átadta a helyet New Yorknak. Moszkvában azonban az elmúlt egy év alatt 21 új milliárdos bukkant fel.

Az orosz milliárdosok vagyonának 87 %-a Moszkvában összpontosul, ami azt jelenti, az európai milliárdosok vagyonának 29 %-a az koncentrálódik orosz fővárosban.

 

(gazeta.ru)

Moszkva, a milliárdosok városa

 

Cimkék: Moszkva, Forbes, milliárdosok, Carlos Slim Helú, Vlagyimir Liszin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat