OROSZVILAG.HU


Közéleti szereplők Hodorkovszkij védelmében 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-15 10:43:30  |  
Gyóni Gábor

Közéleti szereplők Hodorkovszkij védelmében 

Szerintük Hodorkovszkijt politikai okok miatt dugták rács mögé

 Közéleti szereplők Hodorkovszkij védelmében 

 

Az orosz kulturális és tudományos élet képviselői, összesen 45 fő, nyílt levelet fogalmaztak be Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev védelmében, azt kérve az Amnesty International jogvédő szervezettől, nyilvánítsák Hodorkovszkijt és Lebegyevet lelkiismereti foglyokká.

A levél aláírói szerint a JUKOSZ volt elnöke elleni eljárást az orosz hatalom kezdeményezte Hodorkovszkij politikai függetlensége miatt, azzal a céllal, hogy meggátolja az orosz demokratikus átmenet kibontakozását. Hodorkovszkij ugyanis finanszírozta az ellenzéki pártokat, ami kiváltotta a hatalom rosszallását.

Hodorkovszkijt azonban nem törték meg a börtönben töltött évek, s mára olyan személyiséggé vált, aki képes maga körül egyesíteni a demokratikus ellenzéket – állítják a levél liberális ellenzékhez sorolható aláírói.

A levelet többek között Borisz Akunyin író, Borisz Sztrugackij író, Oleg Baszilasvili színész, Vlagyimir Pozner újságíró és Leonyid Parfjonov újságíró jegyzik.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, Platon Lebegyev, Borisz Akunyin, Oleg Baszilasvili, Borisz Sztrugackij, Leonyid Parfjonov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat