OROSZVILAG.HU


Olajsokkot jósol az orosz miniszter

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-18 09:58:04  |  
Kecskeméti Gábor

Olajsokkot jósol az orosz miniszter

Áldás vagy átok? 

 Olajsokkot jósol az orosz miniszter

 

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter az olaj világpiaci árának tartós növekedésével számol, s azt sem tartja kizártnak, hogy nemsokára eléri a hordónkénti 200 dolláros árat.

Ennek Kudrin szerint elsősorban az lesz az oka, hogy a 150 és 200 dollár közötti árrést az olaj a nemzetközi pénzügyi spekulációk miatt gyorsan le fogja „dolgozni”. Majd az orosz pénzügyminiszter egy átmeneti időszak után az olajár csökkenésével számol.

A Japánban történt környezeti katasztrófát zordnak nevezte, de állítása szerint ez nem lesz hatással a válságból éppen kilábaló világgazdaságra, mivel csak Japán gazdasági növekedése fog két-három százalékkal csökkeni: „Egy olyan rendszerkrízissel, mint az előző, semmiképpen nem számolhatunk.”

Medvegyev elnökkel ellentétben, aki azt állította, hogy a magas olajárak rosszat tesznek, mivel nem kényszerítik rá az országot a modernizációra, Kudrin más véleményen van. Szerinte a magas olajár jótékony hatással lesz Oroszországra, s ha az uráli olaj hordónkénti ára eléri a 109 dollárt, akkor az orosz költségvetésre is. Ilyen magas ár esetén ugyanis az orosz büdzsé deficit nélkül zárhatná a 2011-es esztendőt.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: olaj, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat