OROSZVILAG.HU


Oroszország a kommunizmus áldozata?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-24 09:36:48  |  
Gyóni Gábor

Oroszország a kommunizmus áldozata?

Feltárná a kommunizmus bűneit az elnök környezetében működő bizottság

 Oroszország a kommunizmus áldozata?

 

Az orosz elnök égisze alatt működő, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztéséért felelős tanács javaslata szerint olyan állami program kidolgozására lenne szükség Oroszországban, amely a totalitárius rezsimek áldozatainak állítana emléket és a nemzeti megbékélés ügyét szolgálná.

A kezdeményezők szerint a modernizáció csak akkor lehet sikeres, ha a nemzeti elit és a társadalom felelősen tekint a történelemre. „A múltról szóló igazság elfedése megfoszt minket a nemzeti önbecsülés lehetőségétől”, enélkül pedig nem lehetséges a valódi patriotizmus.

A szerzők szerint szükséges érzékeltetni, hogy az egykori Szovjetunió, sőt, a volt szocialista tábor összes köztársasága, országa, ugyanazon a tragédián ment keresztül a 20. században, bár ebben a folyamatban Oroszországnak – mint amely a legtöbbet szenvedett a totalitárius rezsim bűneitől – kell a kezdeményezőnek lenni.

A felhívás szerint meg kell emlékezni a kommunizmus áldozatainak emlékéről és nyilvánossá kell tenni az eddig titkos minősítésű iratokat.

 

(regnum.ru)

 

Cimkék: Oroszország, kommunizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat