OROSZVILAG.HU


Újabb erdőtüzek Oroszországban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-04-29 12:43:57  |  
Kecskeméti Gábor

Újabb erdőtüzek Oroszországban 

Medvegyev az erdőbe küldené a hivatalnokokat 

 Újabb erdőtüzek Oroszországban 

 

Az oroszországi erdőtüzek tavalyhoz képest megduplázódtak. Medvegyev elnök keményen kritizálja a hivatalnokokat, s kijelentette, ha a probléma nem lesz megoldva, mehetnek az irodából az erdőkbe tüzet oltani.

Ugyan még a tavasz közeledik, s az orosz fővárosban egy hete olvadtak el az utolsó hómaradványok, de már most számos erdő lángokban áll. Idén már 1700 erdőtüzet regisztráltak és 40.000 hektár erdő vált a lángok martalékává. Ez már most háromszor annyi, mint 2010 azonos időszakában. A tűzbiztonsági költségvetést idén megduplázzák, nyilatkozta Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes, aki szerint így 19 milliárd rubel (133 milliárd forint) jut az erdők újratelepítésére és a tűzbiztonság növelésére. Ennek eddig nem sok eredménye van, ezért is szeretné Medvegyev a kormányt tűzoltásra vezényelni. Látható, hogy a hivatalnokok a szokásos orosz bürokratizmussal láttak munkához. Ezért az orosz elnök nyilvánosan követelte tőlük, hogy „lássanak munkához” és ne csak a pénzek szétosztásáról tegyenek neki jelentést: „Ha ez nem fog sikerülni, akkor mindannyian személyesen mennek tüzet oltani; a moszkvai terület adminisztrációja és az orosz kormány együtt. Az előttünk álló nyár legfontosabb utasításaként értelmezzék ezt!” – nyilatkozta dörgedelmesen az orosz prezident.
Jelenleg is közel 200 különböző helyen áll lángokban az erdő, mindenekelőtt az orosz távol-keleten és Szibériában. De Borisz Gromov, Moszkva megye kormányzója szerint Moszkva körül is három erdőtűzzel küzdenek. Idén télen még az is előfordult, hogy nyáron még égő területek füstöltek az orosz télben, mivel a föld alatt izzott tovább a tűz. Ha idén nyáron ismét 40 fok lesz, akkor számos helyen öngyulladás mehet végbe. Néhány lakos már most is füstre panaszkodik Oroszországban.

A nyári erdőtüzek után olyan ötletek is napvilágot láttak, mely szerint a tőzeges területeket vízzel kellene elárasztani, hogy a jövőben megakadályozzák azok meggyulladását. Ezt eddig kevés helyen végezték el. De a tveri terület élenjárt ebben. Ott, közel 500 hektárnyi területen található tőzegmocsár, s becslések szerint a 2 milliárd tonnát is elérheti a tőzeg mennyisége. Márciusban a helyi vezetés megegyezett az Interrosz-alapítvánnyal, hogy innovatív terveket készítenek a tőzeg megóvására, tűzbiztonságra és erdővédelemre.

Az Interrosz-alapítvány Vlagyimir Potjanyin nikkeliparban érdekelt oligarcha tulajdonában van, mely kutatási és képzési projekteket finanszíroz. Az első támogatásokat ebben a hónapban valószínűleg át is fogják utalni. De ez önmagában kevés lesz ahhoz, hogy a tavalyi pusztító tüzeket elkerüljék. Szükség volna, hogy az Orosz Föderáció más területein is hasonló kezdeményezések indulhassanak el.

Ha rövid időn belül nem történnek konkrét lépések, akkor minden valószínűség szerint a tavalyi képek fognak visszaköszönni a televízió képernyőjén: moszkvaiak levegőszűrő maszkokban, amint éppen a füstben fulladoznak, s falusi lakosok akik teljesen leégett otthonaik előtt állnak.


(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: Oroszország, tűzvész
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat