OROSZVILAG.HU


Oroszország részleges olajszünetet tart

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-04-29 12:49:20  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország részleges olajszünetet tart

Árrobbanás várható? 

 Oroszország részleges olajszünetet tart

Oroszország májusban egy hónapra leállítja az olajtermékek exportját. Ezt azzal indokolja az orosz vezetés, hogy egyes orosz régiókban kialakult benzinhiányt így kívánják enyhíteni. A döntést az orosz energetikai minisztérium egyik ülésén hozták meg az olajipar képviselőivel egyetértésben, jelentette be Szergej Kudrjasov miniszterhelyettes.

„Véleményem szerint május folyamán fel tudjuk tölteni szükségleteinket.” – hangsúlyozta Kudrjasov, aki szerint csak emiatt van szükség az olajtermékek exportjának leállítására. A benzin, kenőanyagok és egyéb olajtermékek exportja Oroszországban – ellentétben a nyersolaj exportjával – nem igazán meghatározó. Sok finomító a szomszédos Belaruszban fekszik, így útban nyugatra inkább ott dolgozzák fel a nyersolajat.

Az elmúlt évben mindössze három millió tonna feldolgozott olajterméket exportáltak az országból. Igaz ebben az évben valamelyest növekedett az olajtermékek exportja, jóllehet az exportkvóták változatlanok maradtak. Az első negyedévben 50 százalékos növekedés volt tapasztalható, s így már most eléri az 1.8 millió tonnát. Elképzelhető, hogy Oroszország megpróbál valamilyen módon gátat szabni a nyersanyagárak növekedésének, ami természetesen az orosz lakosság pénztárcáját sem kíméli. De összevetve a nyugat-európai és magyar árakkal, az orosz autósok még mindig igen jutányosan vásárolnak a benzinkutaknál, hiszen egy liter 95-ös oktánszámú benzin ára 25 rubel, ami körülbelül 170-180 forintnak felel meg.

 

(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: Oroszország, olajexport
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat