OROSZVILAG.HU


Botrány egy német sír miatt Kalinyingrádban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-04-29 12:55:17  |  
Kecskeméti Gábor

Botrány egy német sír miatt Kalinyingrádban 

Hogyan került a Luftwaffe pilótájánal sírja egy szovjet temető közelébe? 

 Botrány egy német sír miatt Kalinyingrádban 

A Luftwaffe egykori századosának sírja okoz felháborodást az orosz enklávé egyik településén. A sírkő mindössze 100 méterre áll szovjet katonák tömegsírjától. A sírt önkéntesek találták meg, akik a szovjet sír állapotát akarták felmérni, hiszen napokon belül a Győzelem Napját ünneplik szerte Oroszországban. Az „emlékmű” első pillantásra nem is tűnik fel, hiszen Peter Hayn pilóta születési és halálozási dátumát egy jégkorszaki, ú.n. „vándorkő”-be vésték még a háború alatt.

1944 elején esett el „Németországért” a harcokban a kétszer is vaskereszttel kitüntetett katona, legalábbis a kő tanúsága szerint. Éppen ez a felirat borzolja a kedélyeket a kalinyingrádi régióban. Szovjet háborús veteránok megbotránkoztak a sírkövön, amelyet nyilvánvaló, hogy jóval a világháború után állítottak fel.

Gyanúba keveredett a Német Katonai Sírgondozó Népi Szövetség, mivel egy delegációjuk épp tavaly járt ott. Az orosz televízió azonnal fasisztákat sejtett a háttérben. Ezt azonban ki lehet zárni, hiszen a szervezet több tízezer taggal bír Németországban, államilag elismert és bejegyzett testület. A nácizmushoz pedig vajmi kevés köze van, hiszen 1919-ben alapították a versaillesi békeszerződés után. Ráadásul a második világháború után nem sokkal, a nyugati szövetséges hatalmak engedélyével újra elkezdhette működését. (Megjegyzés: a legtöbb magyarországi német katonai temetőt a szövetség hozatott rendbe és ápolja mind a mai napig. A legnagyobb ilyen temető Budaörsön és Veszprémben található.)

De szerencsére vannak más hangok is: Vjacseszlav Nagorov, a nemzetközi Katonasírgondozó Szövetség oroszországi vezetője kijelentette, hogy semmi ok a hisztériára. A sírkő valószínűleg az erdőben volt, s valakik a temetőben állították fel. Hogy ezzel a magyarázattal a kalinyingrádi biztonsági erők elégedettek-e, egyelőre bizonytalan. Az FSZB-nek mindenesetre nyomozást kellene indítania, ki adott erre engedélyt.

(aktuell.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat