OROSZVILAG.HU


Moszkva pénzzel pacifikálná a Kaukázust

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-08 09:37:47  |  
Kecskeméti Gábor

Moszkva pénzzel pacifikálná a Kaukázust

Nem mindenkinek tetszik a fejlesztési terv

 Moszkva pénzzel pacifikálná a Kaukázust

Az orosz kormány a jövőben 30, összesen 145 milliárd rubel (több mint 5 milliárd dollár) értékű beruházást fog  támogatni az Észak-Kaukázusban a mezőgazdasági, turisztikai és információs technológia (IT) szektorokban. Mindez egy ambiciózus program keretében valósul meg, melynek célja, hogy egészen 2025-ig központi költségvetésből segítse a régió fejlesztését. Az összegből már idén 50 milliárd rubelt folyósítani fognak a régióba, jelentette be Vlagyimir Putyin egy kormánytalálkozón.

A pénzügyi forrásokat, melyek kifizetését a hét közepén egy kormányhatározattal biztosítottak, alacsony kockázatú befektetésekhez adják hitelként befektetőknek, azért, hogy serkentsék az üzleti életet a régióban.

Putyin felszólította a szövetségi minisztériumokat, hogy értesítsék az esetleges befektetőket a fejlesztési projektek előnyeiről, s megjegyezte: eddig az Észak-Kaukázusban, mindenekelőtt Csecsenföldön nehézségekkel szembesültek a befektetők, hogy bármiféle garanciákat kapjanak.

„A Pénzügyminisztérium megállapította, hogy a beruházásokat nem mindig jogszerűen és gondosan hajtották végre.” – mondta Putyin, aki számít a Vnyesekonombank együttműködésére, mely egy fiókhálózatot hoz létre a térségben Észak-Kaukázus Fejlesztési Társaság néven, hogy koordinálja a 30 befektetést. Már ki is választották az öt „legígéretesebb” terve: ezek összértéke eléri a 62 milliárd rubelt, amiből 7 milliárdot a fejlesztési alapból meg is fognak kapni. A pénzből üdülőközpont létesülhet a sztavropoli régióban, vegyi üzem szintén ebben a régióban, ércbánya Dagesztánban és hegyi üdülőhely Csecsenföldön, illetve Karacsáj-Cserkeszföldön.

De a többi beruházásról nem közöltek részleteket. Viktor Baszargin regionális fejlesztési miniszter csupán annyit árult el, hogy található közöttük mezőgazdasági, építőipari, turisztikai, feldolgozóipari és IT beruházás is. Ezek a tervek szerint 2011 második felében el is kezdődhetnek. Továbbá 370 terv vár megvalósításra, melyek összértéke eléri az 1.3 billió rubelt. Az Észak-Kaukázus fejlesztési programot szeptemberben fogadták el, ami a tervek szerint akár 400.000 munkahelyet is teremthet a kiugróan magas munkanélküliséggel küszködő térségben. (Amely így táptalajt ad a muzulmán szélsőséges csoportoknak.)

337 milliárd rubelt már félretettek ezekre a fejlesztésekre, 202 milliárd rubelt pedig a következő két évben fognak átcsoportosítani – jelentette be a regionális fejlesztési miniszter. Az ehhez hasonló pénzügyi alapok segítségével a Kreml az Észak-Kaukázusban biztosítani tudja a helyi elitek lojalitását a központi hatalomhoz, ami egyáltalán nem rossz döntés a 2012 márciusában esedékes orosz elnökválasztás előtt. Ám mások kétkedésüknek adtak hangot. A grandiózus tervet ablakon kidobott pénznek tartják, mivel az elmúlt években is rengeteg pénzt irányított a Kreml a Kaukázusba, melyek azután kézen-közön eltűntek. Igaz azonban, hogy jelenleg akkora összeggel támogatja a moszkvai kormány ezt a régiót, ami talán még változást is hozhat a híresen korrupt területen, hiszen a helyi közigazgatás új kihívásokkal és feladatokkal fog szembesülni: a befektetők el fogják várni tőlük a minőségi munkavégzést.

Természetesen nem lehet megfeledkezni az Észak-Kaukázus rossz biztonsági állapotáról sem: februárban több orosz turistát is meggyilkoltak itt.

Április végén Moszkvában tüntetést tartottak a terv ellen, mivel az orosz lakosság soraiban sokan nehezményezik, hogy a terület pacifikálása érdekében a moszkvai kormány kiemelt beruházási területként kezeli a térséget és rubel-milliárdokat folyósít, míg Oroszország számos régiójában nagy szükség lenne erre az összegre.

 

(themoscowtimes.com)

Cimkék: Észak-Kaukázus, Kaukázus, Oroszország, Vlagyimir Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat