OROSZVILAG.HU


Parancsra szúrta meg Hodorkovszkijt? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-16 13:58:01  |  
Oroszvilag.hu

Parancsra szúrta meg Hodorkovszkijt? 

Egy volt elítélt beismerő vallomása

 Parancsra szúrta meg Hodorkovszkijt? 

Alekszandr Kucsma, volt oroszországi elítélt, aki 2006-ban késsel támadt fogolytársára, Mihail Hodorkovszkijra, a gazeta.ru-nak adott interjújában beismerte, nem saját elhatározásából, hanem külső nyomásra szúrta meg a szibériai börtöntelepen raboskodó egykori orosz oligarchát.

Az idén februárban szabadult Kucsma azt nem volt hajlandó elárulni, kinek az utasítására támadt rá Hodorkovszkijra,

Kucsma elmondta, a börtönben úgy megverték őt, hogy összetörték a kezét, s most nagyon drága operációra szorul. A verésre azután került sor, hogy panaszlevelet akart írni a börtön vezetésének a Hodorkovszkij-eset kapcsán. „Vertek, kínoztak, összetörték a kezemet…” Kucsma szerint papírokat írattak alá vele, de ezek tartalmáról nem beszélt. Kucsma az interjúban az orosz börtönökben uralkodó szokásokról is beszélt, miszerint a vonakodó elítélteket egy cellába helyezik a „nehézfiúkkal”, akik „megdolgozzák” őt, vagy az őrök kábítószert helyeznek el az elítélt cellájába, de az is előfordult, hogy maguk a rendőrök verték meg őt botokkal.

Kucsma 2008-ben már adott egy interjút a föderális NTV csatornának, ebben Hodorkovszkijt elítélő nyilatkozatokat tett. Most azt állítja, ezt az interjút is nyomás alatt adta, előtte megfenyegették, ha nem olyat mond, amit kell, akkor rosszul jár.

A néhány héttel ezelőtt kitört oroszországi börtönlázadásról szólván, melynek során Hodorkovszkij volt börtöne porig égett, Kucsma elmondta, ezt olyan foglyok szervezhették, akiket kínoztak és megaláztak.

Kucsma, elmondása szerint, felkészült arra, hogy ezen interjú után kampány indul majd ellene.  

 

(gazeta.ru)

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, orosz börtön
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat