OROSZVILAG.HU


Képek a Győzelem napjáról 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-17 16:25:00  |  
Kecskeméti Gábor

Képek a Győzelem napjáról 

Két próba, egy felvonulás

 

Idén 66. alkalommal ünnepelte Oroszország a nácizmus felett aratott győzelmet, s hasonlóan a szovjet korszakhoz, néhány éve ismét haditechnikai eszközök parádéjával. Már hetekkel május 9. előtt érezni lehetett az ünnep közeledtét: egyre több moszkvai tette ki ruhájára, táskájára, vagy éppen gépkocsijára a Szent-György szalagot (narancssárga-fekete csíkozású), s egyre több veterán bukkant fel, kitüntetéseit büszkén viselve.

A Győzelem Napjára természetesen az orosz hadsereg is nagy erőkkel készült. A parádét megelőző hetekben két alkalommal is próba felvonulást tartottak Moszkván keresztül, egészen a Vörös térig. Mindkét alkalommal este, s mindkét alkalommal a Tverszkaja sugárúton keresztül. A próbák sajnos nem könnyítették meg az így is állandó dugóktól szenvedő Moszkva felszíni közlekedését, hiszen ilyenkor órákra lezárták Moszkva egyik legforgalmasabb útját. (Budapesten ez talán a Rákóczi útnak felel meg.) 

Ám gyakorlatok ide, vagy oda, a legtöbben a "rendes" katonai felvonulást várták. Május 9-én már órákkal korábban megtelt a Tverszkaja sugárút mindkét oldala - a Vörös térre csak kevesen juthattak be, s környékét már reggel 9-10 óra felé lezárták. Ezért ha az átlag moszkvai lakos látni akarta a tankok, rakétavetők, páncélozott járművek seregszemléjét, akkor vagy otthon maradt tévét nézni, vagy kilátogatott - általában családostul - a Tverszkaja sugárútra, amin keresztül a hadsereg gördülő egységei elhagyták a várost. 

Az alábbiakban az idei gyakorlatról és főpróbáról, illetve a május 9-i felvonulásról láthatnak képes összefoglalót.

(A képeket készítette: Kecskeméti Gábor)

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 

Képek a Győzelem napjáról 


Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat