OROSZVILAG.HU


Medvegyev másodszor is elnök lenne

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-20 12:01:02  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev másodszor is elnök lenne

De nem lenne szerencsés a küzdelem Putyinnal 

 Medvegyev másodszor is elnök lenne

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Financial Times-nak adott interjújában kijelentette, szeretne második ciklusban is elnök lenni, megerősítette azonban azt is, amit sajtótájékoztatóján mondott, miszerint „nehéz elképzelni” hogy Vlagyimir Putyinnal nyílt versenybe szálljon az elnökválasztásokon, s ez kárt okozna a kitűzött célok teljesítésében. Medvegyev elmondta, amikor elérkezik az ideje, leülnek Vlagyimir Putyinnal, és megbeszélik, ki legyen a hatalmi párt Egységes Oroszország jelöltje a jövő évi elnökválasztásokon.

Ami a reformokat illeti, Medvegyev szinte szóról szóra azt ismételte meg, amit a börtönben ülő Mihail Hodorkovszkij, a JUKOSZ volt főnöke is állított egy interjújában: a gazdasági reformok csakis politikai változásokkal együtt elképzelhetők. Az „irányított demokrácia” néhány elemét meg kell változtatni, és arra is utalt, hogy a távolabbi jövőben vissza lehetne állítani a kormányzóválasztás rendszerét. A politikai liberalizáció érdekében szükséges lenne a jelenlegi 7 %-os parlamenti küszöböt 5, sőt 3 %-ra szállítani. Nagyon rossz, hogy most nincsenek jobboldaliak a parlamentben” – fűzte hozzá az orosz elnök.

Az orosz államfő három éves elnöki tevékenységét sikeresnek ítélte, hiszen mostanra ismét a beindult a gazdaság, a válság ellenére nem következett be szociális katasztrófa, és 2008 augusztusában sikerült gyorsan megoldani a kaukázusi válságot, megvédve az orosz nemzeti érdekeket. Ami csalódással töltötte el az orosz elnököt, az a változások üteme.

Ami Hodorkovszkijt illeti, Medvegyev szerint nem volt téves az ellene hozott bírósági ítélet, azt is hozzátette viszont, hogy szerinte Hodorkovszkij nem jelent veszélyt szabadlábon.

Medvegyev, Putyinnal ellentétben, nem tartja a Szovjetunió széthullását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának. Bár a Szovjetunió összeomlása nehéz időszak volt, a második világháború 30 millió emberéletet követelt, és a polgárháború során is milliók vesztek oda. Összességében, Medvegyev elégedett azzal, ahogy Oroszország az elmúlt húsz évben fejlődött.

Az elnök szerint a ’70-es években született oroszországi generáció nevezheti magát a legboldogabbnak, aki még emlékszik a brezsnyevi időkre, Gorbacsov alatt vagy később tanult, s most aktív korszakában van, mert ez a nemzedék az, amelynek össze tudja hasonlítani az akkori és a mostani viszonyokat.

Külpolitikai kérdésekről szólván, Medvegyev támogatásáról biztosította Barack Obama elnököt, mondván, lehet, mindenkinél jobban szeretné, ha Obama második ciklusban is az Egyesült Államok elnöke lehetne.

 

(kremlin.ru, gazeta.ru)

Cimkék: Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin, Oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat