OROSZVILAG.HU


Gazprom - Rosznyefty együttműködés? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-30 10:08:52  |  
Kecskeméti Gábor

Gazprom - Rosznyefty együttműködés? 

Gigászok szövetsége 

 Gazprom - Rosznyefty együttműködés? 

A Gazprom tárgyalásokat kezdeményezett a Rosznyefttyel, hogy közös vállalatot alapítsanak földgázeladásra. A Gazprom már kötött hasonló megállapodást Oroszország második és harmadik legnagyobb olajipari cégeivel, a LUKoil-lal és a TNK-BP-vel. De a legnagyobb olajipari vállalattal, a Rosznyefttyel eddig még nem sikerült hasonlót tető alá hozni.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Gazprommal kötött üzlet az olajipari cégek számára is nagy hasznot jelent, hiszen ezáltal hozzáférnek annak csővezetékeihez és elosztási hálózataihoz, így tovább lehet fejleszteni azon az olajmezőket, melyek sok földgázt tartalmaznak – s így lassítják a kőolaj kitermelést. Ráadásul a bevételeiket is növelhetik, hiszen ahelyett, hogy a felesleges földgázt éveken át eltüzelik – növelve ezzel a légkör szén-dioxid szintjét – azt eladhatják a világpiacon.

A Rosznyefty még tavaly decemberben jelentette be, hogy azonnal megkezdik a gáz kitermelését az arktikus Harampurszkoje mezőről (mely a földgáz mellett olajat is rejt), amint hozzáférést kapnak a Gazprom hálózatához. Ezen felül a két nagyvállalat megbeszéléseket folytat arról is, hogy az eddig feleslegesen eltüzelt földgázt esetleg Kínának értékesítsék.

Tavaly például a LUKoil együttműködési megállapodást kötött a China National Petroleum-mal, melynek lényege, hogy az üzbegisztáni LUKoil érdekeltségek hasonló módon adhatnak el földgázt Kínának. Ezt is az tette lehetővé, hogy előtte a LUKoil szerződést kötött a Gazprommal, melynek földgázexport monopóliuma van Oroszországban.

 

(themoscowtimes.com)

Cimkék: Gazprom, Rosznyefty
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat