OROSZVILAG.HU


24 méterrel a tenger alatt

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-07-02 10:19:05  |  
Kecskeméti Gábor

24 méterrel a tenger alatt

Lassan kész a szentpétervári körgyűrű

 24 méterrel a tenger alatt

 

Ha minden a tervek szerint halad, akkor idén augusztus 12-én megnyitják a szentpétervári kikötő alatti autópálya alagutat. Az építés során két óriási beruházást bonyolítanak le: a körgyűrű építését és az árvízi gát befejezését.

Az 1.189 méter hosszú alagút kétszer háromsávos lesz, s a felhajtókkal együtt eléri a 2 kilométeres hosszúságot. Az árvíz elleni gáton keresztül köti össze a jövőben Kronstadtot a Finn-öböl déli partján található Bronkával és Lomonoszovval. Eddig itt az autósok kénytelenek voltak kompra „szállni”, de a komp roskatag állapota miatt a szentpétervári kikötői hatóságok idén tavasszal a „Néva” folyami kirándulóhajót vetették be helyette. Ezzel természetesen nem lehetett gépkocsikat szállítani. Emiatt főleg a kronstadtiak várják izgatottan az alagút üzembe helyezését.

De a szentpéterváriak is fellélegezhetnek: az alagúttal teljessé válik a Szentpétervárt körülölelő 142 kilométeres autópálya körgyűrű. Az alagutat még 2001-ben kezdték el építeni, akkoriban napi 120.000 gépkocsi forgalmával számoltak. Manapság azonban már a napi 200.000-es forgalmat sem zárják ki. Az ezzel egy időben épülő árvízi gát (építését még 1979-ben kezdték el), már egy éve üzemben van.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Szentpétervár, körgyűrű
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat