OROSZVILAG.HU


11 orosz cég a legnagyobbak között

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-07-03 11:52:06  |  
Kecskeméti Gábor

11 orosz cég a legnagyobbak között

Elsősorban fémipari és szénhidrogén vállalatok 

 11 orosz cég a legnagyobbak között

 

A Financial Times Global 500 indexébe 11 orosz nagyvállalat került be. A cégek között szinte kizárólag fémipari, a gáz és olajkitermelésben érdekelt vállalatok találhatóak, ezért IT és telekommunikációs cégeket nem is lehet találni az oroszok között.

Oroszország az igen előkelő 12. helyet szerezte meg azon a listán, amely az egy országra eső legnagyobb vállalatokat vizsgálta. Ezen felül azt is vizsgálták, hogy az egyes országokban hogyan haladt előre (vagy hogyan torpant meg) a piacok tőkenövekedése az elmúlt egy évben.

Egyáltalán nem meglepetés, hogy a Gazprom végzett az orosz vállalatok közötti verseny első helyén, ami a világranglistán a 15. helyet jelentett a cég számára. A vállalat jelenlegi tőzsdei értéke eléri a 190 milliárd dollárt. Ez egyébként óriási előrelépés a Gazprom számára, mely tavaly még csak a 33. helyen állt a világban. A lista további orosz szereplői a következő vállalatok: Rosznyeft, Szberbank LUKoil, Norilszk Nikkel, Szurgutnyeftyegaz, Novatek, VTB, Novolipeck Steel, Gazprom Nyeft és Szeversztal.

A Gazprom Nyeft és a Szeversztal idén debütáltak a listán, mindketten a lista utolsó harmadában: a 368. és 479. helyen találhatóak. Érdekesség viszont, hogy a Mobile TeleSystem és VimpelCom mobiltelefon szolgáltatók kiestek az 500-as listából. Azonban a Novatek hatalmas meglepetést okozott, hiszen tavalyi helyéhez képest 194 helyet (!) ugrott előre.

A lista élén még az amerikai ExxonMobil energetikai óriás végzett, így egyértelmű, hogy továbbra is az energetikai szektor „uralkodik” a világban, hiszen a TOP10-ben is számos hasonló vállalatot találunk: Petro China, Petrobras, Royal Dutch Shell és Chevron.

Továbbra is a bank és olajszektor maradt a legértékesebb két „ágazat”, de a leggyorsabb növekedést az ipari gépgyártás, az autógyártás, a bányászat és a vegyipar produkálta. A Financial Times ezt Kína egyre növekvő nyersanyag igényével hozta összefüggésbe, mely egyre feljebb hajtja a gáz és olajárakat is.

A Financial Times Global 500 listát a világ legnagyobb cégeinek tőzsdei értéke alapján állítják össze évről-évre.

 

(themoscwostimes.com)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat