OROSZVILAG.HU


Az oroszországiak kiszerettek Lukasenkóból 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-07-31 12:58:16  |  
Oroszvilag.hu

Az oroszországiak kiszerettek Lukasenkóból 

Nem bánnák, ha visszavonulna 

 Az oroszországiak kiszerettek Lukasenkóból 

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök valaha igen magas népszerűségnek örvendett Oroszországban is, a legutóbbi közvéleménykutatások azonban azt mutatják, az oroszországiak kiszerettek a hol Oroszországnak örök hűséget fogadó, hol oroszellenes retorikát alkalmazó politikusból.

A Levada felmérése szerint csak a megkérdezettek 5 %-a tartja Lukasenkót Oroszország igaz barátjának, 20 % szerint viszont a belorusz elnök „Európa utolsó diktátora”. 2007 elején még csak a megkérdezettek 10 %-a vélte úgy, hogy Lukasenko diktátornak nevezhető. Az oroszországiak majd harmada, 31 %-a véli úgy, hogy Lukasenko egy mindenre képes ravasz politikus és csak 19 % szerint tiszteletreméltó vezető.

Az oroszországiak 40 %-a nem bánná, ha Lukasenko távozna Belarusz éléről, 26 % szerint viszont jó lenne, ha ő maradna a kelet-európai ország elnöke.

Jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint Belarusz Oroszország szövetségesének nevezhető, igaz, még így is a megkérdezettek  több mint kétharmada szerint Belarusz Oroszországgal baráti viszonyt ápoló állam (68 %, egy éve még 78 %).

A reprezentatív felmérést július 15-19 között végezték, Oroszország 45 régiójában, 130 településen. 

 

Cimkék: Alekszandr Lukasenko, Oroszország
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat