OROSZVILAG.HU


Már Csecsenföld sem a "béke szigete"

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-08-31 08:16:12  |  
Kecskeméti Gábor

Már Csecsenföld sem a "béke szigete"

Öngyilkos merényletek Ramadán végén

Legkevesebb nyolc ember vesztette életét és 22-en sebesültek meg kedd éjszaka, amikor két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Groznijban, Csecsenföld fővárosában. A támadást éppen a Ramadán végére időzítették, amit a hagyományok szerint ünnepléssel zárnak a muzulmánok.

Már Csecsenföld sem a "béke szigete"

Ramzan Kadirov csecsen politikai vezető szerint öt rendőr, egy mentős és egy civil vesztette életét. Egy rendőr szerda hajnalban, a kórházba szállítást követően hunyt el. A 22 sebesült többségének válságos az állapota.

Az első merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a rendőrök megpróbálták feltartóztatni a helyi parlament közelében. A második robbanás 30 perccel később történt. Egyes források szerint egy harmadik merénylő is felrobbantotta magát.

Kadirov a merényleteket követően azt nyilatkozta, hogy a merénylők „megmutatták igazi arcukat”, mivel a „muzulmánok legszentebb napját” választották ki merényleteik elkövetésére.

Az iszlamisták által végrehajtott erőszakos cselekmények száma az utóbbi időben folyamatosan növekszik az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban. A Szovjetunió szétesése óta Oroszország két háborút vívott Csecsenföldön az iszlamista és szakadár erők ellen. Igaz Moszkva a második csecsen háborút követően bejelentette győzelmét. Ám az erőszak Csecsenföldről a szomszédos Ingusétiára és Dagesztánra terjedt át. Ezután Moszkva rubel milliárdokkal igyekezett pacifikálni és újjáépíteni a Csecsen Köztársaságot, de úgy tűnik, ezen törekvése kudarcot vallott.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: csecsenföld, merénylet, ramadán, kadirov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat