OROSZVILAG.HU


Berezovszkij ölette meg Politkovszkaját? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-09-16 08:42:11  |  
Gyóni Gábor

Berezovszkij ölette meg Politkovszkaját? 

Putyin diszkreditálása lehetett a célja 

 Berezovszkij ölette meg Politkovszkaját? 

 

Az orosz ügyészi hivatal befejezte a 2006 őszén meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyében gyanúsított Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrtiszt kihallgatását. Jelenleg a gyilkosságban szintén érintett Lom-Ali Gajtukajev és Szergej Hadzsikurbanov ügyével foglalkoznak teljes erővel a hatóságok. Pavljucsenkov az ügy kulcsszereplőjévé vált, s részletes vallomást tett arról, hogyan szervezték meg a gyilkosságot, kik vettek részt az akcióban, és hogy szerinte ki lehetett a gyilkosság megrendelője. Pavljucsenkov szavai egybevágtak a nyomozás eddigi eredményeivel, miszerint a Politkovszkaja-gyilkosság lehetséges megrendelője Borisz Berezovszkij, a 2001 óta Londonban élő volt orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin kritikusa és ellenfele (aki 2006 elején kijelentette, arra készül, hogy erőszakkal vegye át a hatalmat Oroszországban).

Kiderült, a Politkovszkaja-gyilkosságot végrehajtó csoportot Lom-Ali Gajtukajev csecsen bérgyilkos szervezte meg. A csoportba tartozott a szintén volt rendőr Szergej Hadzsikurbanov, a Dzsabrail testvérek, Ibrahim és Rusztam Mahmudov, valamint Pavljucsenkov. Pavljucsenkov feladata az volt, hogy kiderítse, hol lakik Politkovszkaja és felmérje életvitelét. Politkovszkaját a Mahmudov testvérek követték, magát a gyilkosságot pedig Rusztam Mahmudov hajtotta végre, aki 2006. október 7-én, egy „Izs” típusú pisztollyal a lakása előtt megölte az újságírónőt.

Pavljucsenkov szavai szerint az akció előkészítése Ukrajnában zajlott a nyáron, mivel Lom-Ali Gajtukajev akkor nem utazhatott be Oroszországba. Itt tudta meg Pavljucsenkov, hogy „a munkát Politkovszkaján kell elvégezni”, s hogy ez jól fizet majd. Az utasítás szerint a gyilkosságot legkésőbb október 7-én kell végrehajtani (ezen a napon van Vlagyimir Putyin születésnapja), de a legjobb dátum éppen október 7. „Ezt kérte a megrendelő.” S hogy ki a megrendelő? Pavljucsenkov nem zárta ki, hogy Borisz Berezovszkijról van szó, akinek a neve már korábban is felmerült az ügy kapcsán.  

Berezovszkij szerint az ő hírbe hozása a Politkovszkaja-gyilkosság kapcsán politikai ügy, állítása szerint ő maga semmiféle Lom-Ali Gajtukajevet és Pavljucsenkovot nem ismer.

Anna Politkovszkaja 2006-os meggyilkolása egybeesett nemcsak Vlagyimir Putyin születésnapjával, de egy német-orosz csúcstalálkozóval is. Anna Politkovszkaja, majd ezt követően a Borisz Berezovszkijhoz közel álló Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása után erőteljes sajtókampány indult Oroszország és Vlagyimir Putyin ellen.

 

(Kommerszant) 

 

Cimkék: Anna Politkovszkaja, Politkovszkaja-gyilkosság, Borisz Berezovszkij, Dmitrij Pavljucsenkov, Szergej Hadzsikurbanov, Rusztam Mahmudov, Vlagyimir Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat