OROSZVILAG.HU


Öt éve hunyt el Anna Politkovszkaja

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-06 00:55:35  |  
oroszvilag.hu

Öt éve hunyt el Anna Politkovszkaja

Gyilkosa azóta sincsen rendőrkézen

Öt éve hunyt el Anna Politkovszkaja

Öt évvel azután, hogy halálos támadás érte Anna Politkovszkaját, a gyilkosság máig felderítetlen, s egyelőre úgy tűnik az is marad. 2006. október 7-én egy bérgyilkos saját moszkvai lakása előtt, a liftben végzett a Kremlt bíráló, ukrán származású újságírónővel.

Politkovszkaja írásaiban rendkívül elmarasztalta a Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett rendszert, külön kötetekben és cikksorozatokban foglalkozott a Kreml valótlan állításaival, a korrupciós-hatalmi ügyekkel, a csecsen-konfliktussal és bírálta az Oroszország-szerte tapasztalható rendőri erőszakot.

Politkovszkaja családja és kollégái már régóta feltételezték, hogy a gyilkosság hátterében rendőri, titkosszolgálati erők állhatnak. Ez az állítás akkor nyert némi jogalapot, amikor a gyilkosság kapcsán őrizetbe vették Dmitrij Pavljucsenkov egykori rendőr ezredest. Arra azonban, hogy a szálak a hatalmi apparátusig vezetnének, nincs bizonyíték.

2011-ben Rusztam Mahmudovot gyanúsították meg és vették őrizetbe. Politkovszkaja kapcsolata a csecsen hatalmi elittel sem volt felhőtlen: Ramzan Kadirovot első találkozásuk után például „üresfejű ember”-nek és „bűnöző”-nek titulálta, aki szívesen hecceli egymás ellen az embereket. De az újságírónő beszámolt Kadirov és emberei kegyetlenkedéseiről, ezért a csecsen elnök többször is nyilvánosan kijelentette, hogy Politkovszkaja az ellensége és „ezért meg fog fizetni”. Kadirov 2004-ben például a házában tartotta fogva.

A zsurnaliszta ellen nem a 2006-os volt az első gyilkossági kísérlet: 2004-ben, amikor a beszláni iskolai túszdrámáról akart cikket írni, útban Beszlán felé kis híján életét vesztette egy méreggel elkövetett támadásban. Ő volt talán az első, aki rámutatott: az Oroszországban növekvő idegenellenesség és az orosz nacionalisták akciói a „nem oroszok”-kal szemben, veszélyes méreteket kezd ölteni.

A megalkuvást nem ismerő újságírónő idén lenne 53 éves.

Cimkék: anna politkovszkaja, csecsenföld, kadirov, bérgyilkos,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat